A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Magyar Living, szegedi paprika és külföldi forgatócsoportok

Magyar Living, szegedi paprika és külföldi forgatócsoportok

Ahogy a múlt héten megírtuk, nyakig vagyunk az őszi munkákban, a Paprika Múzeum látogatóira azonban mindig marad időnk. Most azokról az izgalmas találkozásokról fogunk beszámolni, amikor az érdeklődők – akár egy másik kontinensről! – célzottan keresték a szegedi paprikát. Eljött hozzánk egy német és egy kínai forgatócsoport, továbbá a Magyar Living nevű, amerikai szervezet tagjai.…

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Bár az időjáráson ez éppen nem látszik, a nyár véget ért és már a klasszikus őszi munkák időszakát éljük. A termések betakarítása – ahogy régen mondták: a paprikaszödés – tulajdonképpen a novemberig elnyúló feladatok sorát nyitja meg. A szedés után utóérlelés jön, majd szárítás következik, ősz végére pedig a friss őrlemény is elkészül. A paprikaszödés…

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Miután már összegeztünk öt, a fűszernövényhez kötődő gazdasági fogalmat, most lássunk mindent a paprikáról földrajzi kulcsszavak szerint. Kalocsa. Mindent a paprikáról… még a konkurenciáról is. Hazánk két jelentős paprikatermesztő tájkörzete a szegedi…

A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

Ahogy már évek óta, a Fehértói Halászcsárda és Szálloda idén is megrendezi a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. Szeptember 1-jén XXVI. alkalommal kerül az óriásbogrács a Tisza-partra, válnak elérhetővé a minőségi kézműves termékek, színesítik koncertek a rendezvénysorozatot. Az esemény origója, végterméke és főszereplője – a halászlé – azonban olyasmi, aminek elnevezése Tömörkény István szerint alapos vizsgálatra…

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

Bár a paprikaszedés hagyományosan a szeptember 8-i Kisboldogasszony-nap után indult, a mai forró nyarak miatt már augusztus végére tolódott. Mi is készülünk a szedésre: Ráhangolódásként friss képeket közlünk a termésről és felidézzük Molnár Anita sorait A szögedi paprikából. Nem szüreteljük, szedjük! A 2021-ben megjelent kötetben – ahogy a növényhez köthető minden főbb munkafolyamat – a…

Szentelt menta, fias tojás. Nagyboldogasszony ünnepe a szegedi néphagyományban

Szentelt menta, fias tojás. Nagyboldogasszony ünnepe a szegedi néphagyományban

A Havas Boldogasszony-búcsúról, az alsóvárosi Mátyás tér templomának augusztusi 5-i eseményéről korábban már közöltünk cikket. Ehhez azonban közel esik egy másik Mária-ünnep, mely a szegedi nagytájon – sőt, az egész magyar nyelvterületen – a mezőgazdaságból élő katolikus parasztság számára különös jelentőséggel bírt. Egy rövid összefoglaló következik az augusztus 15-i Nagyboldogasszony napjáról. Nagyboldogasszony ünnepe Augusztus 15-e…

Paprikás, pikáns receptötletek. Bográcsgulyás szabadtűzön

Paprikás, pikáns receptötletek. Bográcsgulyás szabadtűzön

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A múltkor, tekintettel a tomboló nyárra, egy különleges édességet (csípősséget) ajánlottunk. A chilis fagyi receptje után egy hangulatos, közösségi ötletet hoztunk. Készüljön bográcsgulyás szabadtűzön! Bográcsgulyás. Nem pörkölt…

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

Utoljára a nyári munkák – a kapálás, locsolás – bemutatása kapcsán foglalkoztunk hosszabban Molnár Anita könyvével. Ezúttal afféle „könyv a könyvben” cikkel készültünk, hiszen A szögedi paprika nem létezhetne A szegedi paprika nélkül. Paprikamonográfiáján keresztül emlékezünk Bálint Sándorra, aki augusztus 1-jén 119 éve (1904-ben) született. Bálint Sándor, a legszögedibb szögedi Molnár Anita így ír Bálint…

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A fúrótól a jegyekig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A fúrótól a jegyekig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Legutóbb biológiai-növénytani körből válogattunk kulcsszavakat, ezúttal a paprikáról és a gazdaságtörténeti tudnivalókról készültünk öt szócikkel. A paprikáról és a termesztés, értékesítés lehetséges módszereiről A gazdaságtörténet természetesen óriási fogalmi halmaz, a maga teljességében…

Bolgárkertészetek. Innováció a zöldségtermesztésben

Bolgárkertészetek. Innováció a zöldségtermesztésben

Ahogy a gépesítés bevezetése alapjaiban alakította át a mezőgazdasági szektort, úgy változtatta meg a kézi munkával történő zöldségtermesztést a bolgárkertészetek megjelenése. A Balkánról érkező kertészdinasztiák pedig a Dél-Alföldön kiváló közeget találtak újításaik alkalmazásához. Török eredet, bolgár közvetítés, magyar kertészetek A bolgárkertészetek hazai meghonosítói értelemszerűen a bolgárok voltak, viszont felmerül a kérdés, hogy ők miként tettek…

Paprikás, pikáns receptötletek. A hűsítő chilis fagyi

Paprikás, pikáns receptötletek. A hűsítő chilis fagyi

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A keleti ínyencség, a harissa bemutatása után most lássunk valami égetően hűsítőt: A chilis fagyi a különleges desszertek kedvelőinek ajánlott. Fagyi- és chilitörténet A nyári fagylaltozás valószínűleg…

Többet Röszkéről IV. Paprikatermesztő gazdaságok

Többet Röszkéről IV. Paprikatermesztő gazdaságok

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. A…