A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
Új sorozatunkban egy kétszeresen is aktuális téma felé nyitunk. Hiszen idén a röszkei Beretzk Péter Klubbal pályázatot nyertünk a múzeumkert biodiverzitás jegyében történő fejlesztésére. Ez utóbbi törekvés azonban tőlünk függetlenül is hasznos és szükséges. Akár több hektáron gazdálkodunk, akár egy apró hobbykertet ápolunk, már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Föld segélykiáltásait. A Kerti körképben időnként…
Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Az…
Az ünnepi nyüzsgést nálunk is a hétköznapi elcsendesedés követi, a színes-mozgalmas decemberre következik a nyugalmasabb, lassúbb tempójú január – természetesen tervekben, új ötletekben, előkészítő munkálatokban most sem szűkölködünk. Évzáró, összefoglaló cikkünk után ebben a bejegyzésben az évkezdés aktuális feladatairól írunk. Leltározás, csomagolás, új irányok Ahogy decemberben fotók segítségével összegeztük az elmúlt év eseményeit, úgy segíti…
A szögedi paprika című sorozatunk legutóbb az őrlés folyamataiba engedett bepillantást. Most kulturális területre kalandozunk, egészen pontosan a szegedi tájkörzet egyik paprikás faluja, Röszke földjére. Míg korábban a paprikafeldolgozás anyagi oldalára fókuszáltunk, addig most szellemi örökségünkről szólnánk néhány szót. A Hasító és Csutri az említett örökség fontos elemei. Vastag József munkássága Röszke kulturális öröksége…. Röszke…
Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A palócleves után most egészen új irányt veszünk: Pikáns koktélok szerepelnek az ajánlatunkban, az újévi koccintáshoz. Boldog Új Évet kívánunk! Azzal a jókívánsággal szeretnénk kezdeni, ami az…
Az év utolsó posztjában a szavak helyett a képek mesélnek…az egész elmúlt évről. Az alábbi album az elmúlt esztendő legfontosabb pillanatait összegzi. Album téltől nyárig Bár a hideg hónapok a földeken és a fóliasátrakban pihenőidőnek számítanak, a Paprika Múzeumban ilyenkor is pezsgett az élet! Az album első képén, januárban, az Itthon Bánátban elnevezésű civil szervezet…
Néhány nap és nyakunkon a karácsony. Az előző heti cikkünkben az advent eredeti jelentéséről, a várakozásról, felkészülésről írtunk. Most szeretnénk az előkészületek praktikus oldalával is foglalkozni. Hiszen Szenteste előtt még bárkiben maradhat néhány kérdés az ünnepi menü, a tálalás és díszítés vagy az utolsó pillanatig halogatott ajándékvásárlás kapcsán. Minden felmerülő kérdésre válaszként ajánlhatjuk a paprikát!…
Az advent karácsony előtti, négyhetes időszakában – határozottan másként, mint ma – eredetileg az ünnepre való felkészülés, az elcsendesedés volt a jellemző. Napjainkban, amikor a karácsonyi fények már októberben kigyúlnak és mindenhol vásárlásra, felhalmozásra buzdítanak, érdemes visszaemlékezni rá, hogy az időszak neve régen kisböjt volt. Szegeden is így mondták, hogy megkülönböztessék a húsvét előtti nagyböjttől.…
Tovább közelítünk a csábítóan illatozó karácsonyi asztalhoz, tovább mesélünk az ünnepi ételek elengedhetetlen hozzávalóiról. Legutóbb a kis fűszertörténet a 15. században ért véget. Ha – sok más növény mellett – a paprika nem érkezik meg Amerikából, most a töltött káposzta vagy a halászlé sem készülhetne el Szentestére. Egy kis fűszertörténet, egy kis paprikatörténettel Többször is…
Recepteket ajánlani, kipróbálni mindig izgalmas, és talán plusz érdekességet is jelent, ha a téma kapcsán a múltba kalandozunk. Már többször is felidéztük, hogy egy-egy korban mi került az asztalra, de a téma sava-borsa csak most következik! Szó szerint, hiszen következő cikkeink témája a fűszertörténet lesz. Aki elgondolkodott már azon, hogy mióta használjuk a karácsonyi sütikhez…
Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Legutóbb…
A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Legutóbb helyneveket választottunk és Kalocsától Orosházáig kalandoztunk. Ezúttal a termesztés és a feldolgozás régi eszközkészletével ismerkedünk, öt kulcsszó segítségével. Mindent a paprikáról, P-től U-ig: A Paprikakő A paprikakő vagy papikakű az őrlés…