A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Törés és őrlés a régi recept szerint

Korábban már szenteltem egy bejegyzést a szedésnek és utóérlelésnek mint az éppen aktuális munkáknak. Az idő múlásával az előbbi két munkafolyamat lassan túlhaladottá válik, nézzük tehát, hogy mi történik a terméssel, ha az utóérlelés is befejeződött. A következő bejegyzésben a törés és őrlés egykori menetét igyekszem bemutatni. A csörgősre szárított paprikát eleinte zsákba tették, megtaposták,…

Szellemes Halloween. A ghost chili pepper titkai

Közeleg a Halloween, és bár hagyományának a magyar kultúrában nincsenek történeti gyökerei, a köztudatban való megjelenése miatt viszont érdemel néhány sornyi reakciót. Ráadásul látványos kellékei – elsősorban töklámpások, pókok és szellemek garmadája – között a chili is megjelenhet, egy konkrét fajta sokat sejtető elnevezése (ghost chili pepper!) pedig határozott kapcsolatot jelent a fűszer és az…

Fűszerek szentháromsága. Az élet sava-borsa és paprikája

Korábban sok szó esett már a fűszerpaprika kultúrtörténetéről, hazai megjelenéséről, elterjedésének körülményeiről. Ebben a bejegyzésben szeretném a paprikaőrleményt elhelyezni ismert és kevésbé ismert fűszerek között, és a további kombinációk lehetőségeire irányítani a figyelmet. Só, bors, paprika. Vitán felül áll, hogy ez hármas tekinthető a fűszerek legalapvetőbb csoportjának, egyetlen konyha sem lehet meg nélkülük, sőt, valószínűleg…

Termékeink és a szokásos őszi hírlevél

Kedves Vásárlónk! Kedves Múzeumlátogatónk! Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák, termékeink új tételekkel gyarapodtak és elkészültek az első őrlemények. Hűvös tavasz után az idei nyáron újra melegünk volt, és amit már évek óta nem tapasztaltunk, volt részünk egy kis vénasszonyok nyarában is. A meleg nyár azt eredményezte, hogy tömegesen értek be, színesedtek egyszerre a…

Szentmihály II. A Lábdy- és a Szánthó-malom

Ebben a bejegyzésben a múlt héten elkezdett szentmihályi téma befejezését tervezem. Molnárné Szekeres Judit cikkének második szakasza következik: Bizonyára sokan emlékeznek Szögi Antalra és családjára, akik a Hűvös közben laktak egykor. Ők is foglalkoztak paprikakikészítéssel. Idős Szögi Antalné mindig azzal biztatta a panaszkodó, fiatal munkásokat, hogy „nézzétek lányok, én is dolgozok, és az enyémet egy csöppet…

A szedés. A termés feldolgozásának első lépése

Jelenleg éppen a fűszerpaprika szedés klasszikus időszakát éljük. A növény hüvelyei ugyanis augusztus közepétől, végétől egészen október elejéig szedhetők. A pontos dátumok természetesen függnek a növény fajtájától, az időjárás alakulásától és számos más tényezőtől is. A szedés hagyományosan szeptember 8-án, azaz Kisboldogasszony napján kezdődött. A régi szegediek tiszteletben tartották ezt a határnapot. Ugyanúgy, ahogy András…

Kétféle halászlé. Szegedi és bajai verzió, sok paprikával

Szeged és a paprika kapcsolatát már számos alkalommal boncolgattam. A mai napon azonban a paprika csupán hozzávalóként szerepel, a bejegyzés témája a halászlé lesz. Annál is inkább, mert a XXI. Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál a közelmúltban zajlott le. A halászlé ma is a magyar konyha egyik legalapvetőbb fogásának számít, egyetlen szakácskönyvből, egyetlen halászcsárda étlapjáról sem…

Mire elég 100 mm eső? Vízigény és paprikatermesztés.

Az eső kérdése természetesen minden más növény esetében is releváns, hiszen a megfelelő mennyiségű víz az élet alapfeltétele. Mivel azonban a szedési szezon és a közelmúltban lezajlott VI. Magyar Paprika Napja miatt is nagy figyelmet kapott most a növény, ezt a bejegyzést a növény vízigényeinek szenteljük.                100 mm…

Dohány és paprika összefüggései – másodszor

Az előző héten megkezdett téma – dohány- és paprikatermesztés összefüggései, magyarországi dohánytermesztés – folytatását a jelenlegi bejegyzésben tervezem. Magyarországra a növény és a dohányzás divatja a 16. században érkezett. A közvetítők a végvárak spanyol zsoldoskatonái, a törökök, a német és görög kereskedők voltak. A keleti, balkáni kapcsolat tehát ugyanúgy hangsúlyos, mint a paprika esetében. Míg…

Paprika a dohánytermesztés talaján I.

Bár a dohánytermesztés nem éppen a Paprika Múzeumba illő téma, helytörténeti jelentősége és a paprikatermesztéshez való kötődése mégis izgalmassá teszi. Hiszen a híres röszkei paprikatermesztés tulajdonképpen a dohánykultúrán alapul, a dohánytermesztés felvirágzása, majd megszűnése teremtette meg a paprikatermesztés lehetőségét. Ezen a héten – és a következőn – a dohánytermesztés, Röszke és a paprika kapcsolatának bemutatására…

A paprika mint dísznövény. A zöldség dekoratív oldala

A paprika mint dísznövény? A paprika szó elsősorban valószínűleg a tüzesen piros, magyar fűszer asszociációját kelti életre, másodszor pedig talán a nyers, étkezési paprika képét vetíti lelki szemeink elé. Ugyanakkor a paprika pusztán dekorációs céllal, cserépben is elképzelhető. Tulajdonképpen európai karrierjét is így kezdte: Miután a 15. század végén Kolumbusz hajóin az Óvilágba kerültek a…

Megérett a paprika: Néhány érdekesség az érés folyamatáról

Július-augusztus táján mindenki számára ismerős lehet a látvány, amikor az érés során a növényeken az eredetileg zöld paprikahüvelyek színe fokozatosan pirossá válik. A téma aktualitása miatt ezen a héten az érés folyamatához kötődően szeretnék egy-két információt közzétenni. Az érés idejét természetesen nem lehet egy adott dátumhoz kötni, több tényező is hatással van rá. Függ a…