A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
Több cikket is szenteltünk már Bálint Sándornak (írtunk róla például az alsóvárosi búcsú kapcsán), 1904. augusztus 1-ji születési dátuma apropóján most ismét az ő emléke előtt tisztelgünk. Az etnográfus-művészettörténész a magyar Alföld, közelebbről pedig Szeged európai hírű kutatója volt, feldolgozott témái között a szögedi paprika is szerepelt. A folyamatot, hogy miként vált a paprika a…
Az idei nyárból már több telt el, mint amennyi még hátravan, közeledik július vége. A paprikatermés tekintetében ilyenkor már próbálkozhatunk óvatos becslésekkel. A palánták május első felében történt kiültetése több mint két hónappal ezelőtt zajlott. Lássuk tehát a növények állapotát, még akkor is, ha úgy tűnik, az időjárás ellenünk dolgozik. „Ess eső, ess!” Ez az…
Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. A korát megelőzően modern és kényelmes Szánthó-ház után lássunk valami igazán egyszerűt és meghatót. Egy szentmihályi asszony visszaemlékezését arról, mi kellett ahhoz, hogy boldog pillanatokat élhessen át. Megművelt föld,…
Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. A csilis édesburgonya-saláta után most perzsa töltött paprika következik. Egy magyaros csavarral, hiszen a mi variációnkból a prémium szegedi paprika sem maradhat ki! Chili & Vanília és perzsa töltött paprika A nyár egyik leghatározottabb íze…
Paprika Napló című sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat érintő – számai közül szemezgetünk. Múlt alkalommal egy nagyszabású „paprikaankétot” idéztünk fel. Mai témánk 1921-ben történt, sajnos azonban nem is lehetne aktuálisabb. A háborús helyzet, a forrongó geopolitikai konfliktusok termelésre és gyártásra gyakorolt negatív hatásairól szól. Ezek egyike a paprikahamisítás jelensége. Paprikahamisítás és…
A SPAR Magyarország Régiók Kincsei programján belül a PaprikaMolnár fűszerpaprikája is bekerült a hódmezővásárhelyi körzet prémium finomságai közé! A mézbortól a fűszerpaprikáig. Régiók Kincsei Magyarországon és a Dél-Alföldön Az idei év végéig a SPAR Magyarország 6 regionális központot fog nyitni, melyek a vonzáskörzetükben tevékenykedő, bizonyos szempontoknak megfelelő partnerekkel működnek majd együtt. 4 régió pedig máris…
Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. A Szánthó-malom vállalkozó kedvű tulajdonosairól, a Szánthó testvérpárról (Józsefről és Lajosról) már korábban is írtunk. Ez alkalommal a malmuk helyett a lakóházukra koncentrálunk. A Szánthó-ház Szentmihálytelek egyik szép, polgári…
Szokatlan kortárs tárlattal rukkolt elő tavaly ősszel a szentendrei MANK Galéria. A Power of Plants (A növények ereje) című kiállítás lengyel-magyar koprodukció volt, a Wacław Felczak Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap közös támogatásával jött létre. Az organikus tárlat – ahogy a Galéria jellemezte – növény és ember kapcsolatát állította a fókuszba. Szentendrei benyomásainak összefoglalásáról,…
Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Mi…
Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Röszkéről azonban még nem esett szó bővebben, következő cikkeinket éppen ez a körülmény…
Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Korábbi posztunkban megosztottuk egy húsvéti bableves receptjét, ezúttal a friss, tavaszi zöldségek, fűszerek felhasználását szeretnénk népszerűsíteni. Következzen az édesburgonyával készült chilis saláta receptje! Az édesburgonya hódító útja Való igaz, az édesburgonya nem egy tipikus magyar…
Ha nem számítjuk a szedést, a tavaszi paprikaültetés a legnagyobb szabású szántóföldi munka a növény termesztése során. Múlt héten mi is belefogtunk! Ebben a bejegyzésben a tapasztalatainkat meséljük el. Az időjárás nagy úr Azzal, hogy az ültetést már május 12-én, Pongrác napján megkezdtük, idén nem ragaszkodtunk szigorúan a kalendáriumhoz mint a régi paprikások. Egy alsóvárosi…