A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Előző alkalommal a csípős paprika, pontosabban a kapszaicin, pozitív tulajdonságairól, gyógyhatásairól közöltünk cikket. A héten más szemszögből közelítünk a témához: Sorra vesszük, miként válhat a paprika a megelőzés eszközévé, nem gyógyszerként írunk róla, hanem egészségvédő oldalát mutatjuk be. A csípős fogások hatásmechanizmusa Az erőspaprikával készült ételek áldásairól már több alkalommal szóltunk. Az időjárás hidegre fordulásával…

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Korábban is említést tettünk már a paprika erejéért felelős vegyület, a kapszaicin, áldásos hatásairól. Ez alkalommal részletes beszámolót nyújtunk az egészségmegőrzés és a csípős paprika szoros összefüggéseiről. A kapszaicin vegyülete és története Ha a kapszaicin meghatározását a vegyészet felől közelítjük, annyit fontos kiemelni, hogy az alkaloidok csoportjába tartozik és rendkívül stabil vegyületnek számít. Nem bomlik…

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

Éppen egy hónapja indítottunk új sorozatot, Paprikagastro címmel. Célunk különböző korok és társadalmi helyzetek paprikás receptjeit közvetíteni. Legutóbb a kora újkori főúri asztalok tartalma „került terítékre”, egzotikus keleti fűszerekkel, de legtöbbször paprika nélkül. Most ugorjunk egy nagyot az időben, lássunk egy igazi csirkepaprikás receptet és az 1960-as, ’70-es évek ma már retrónak számító kínálatát! Az…

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Körülbelül egy hónapja sorozatot indítottunk a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötetből. Célunk, hogy a színes leírásokon keresztül közelebb hozzuk egy paprikás település lakóinak mindennapi életét. Legutóbb elmeséltük egy paprikafüzérek között indult, „kommendált” házasság történetét. A házassághoz azonban önálló háztartás is szükségeltetik, ezért most lássuk, hogyan is festett egy paprikatermesztő háza! A lakóház és a gazdasági…

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Nem is volt még olyan régen, amikor nyáron a várható paprikatermésről adtunk hírt. Most már nem csak találgatunk, a szezon nagy része mögöttünk van, tényleges tapasztalatokkal rendelkezünk. Lássuk, milyen a 2020-as termésértékelés. Az idei termésértékelés. Egy megpróbáltatásokkal teli szezon Az idei év mindannyiunkat próbára tett, ráadásul az időjárás sem kedvezett a fűszerpaprikásoknak. A téli-tavaszi csapadékmentes…

A papríkató törA papríkató törökbors. Honnan származik a paprika név?

A papríkató törökbors. Honnan származik a paprika név?

Paprika… A fűszer elnevezése sajátos. Több nyelvben ugyanilyen vagy hasonló formában található meg, a magyar társalgások és a magyar asztali örömök asszociációját kelti. A piros őrlemény – és elnevezése – azonban nagy utat járt be, és nagy változásokon ment keresztül, míg mai formáját elnyerte. Hogy hogyan lett a törökbors végül magyar fűszer? Lássuk a történetet!…

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…

Szentmihályi életképek I. Harmonika és háztűznéző – paprikafüzérekkel

Szentmihályi életképek I. Harmonika és háztűznéző – paprikafüzérekkel

Egy alkalommal már közöltünk szöveget a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című, szentmihályi helytörténeti kiadványból. A színes, érzékletes életképek miatt viszont ennél többet is tervezünk: Havi rendszerességgel sorozatot indítunk a mindennapi élet szentmihályi epizódjairól. A szentmihályi legényélet. Harmonika és locsolkodás A következő szöveget az Egy szentmihályi asszony emlékei ünnepekről és hétköznapokról című fejezetből közöljük. Az emlékek között…

Elindult a paprikaszárítónk, folyamatosan érkeznek a paprika termelők szállítmányai

Kedves paprika termelők! Elindult a paprikaszárítónk, várjuk a termelőket a paprikáik szárítására és annak őrlésére. Kistermelők, magánszemélyek és vállalkozások részére a nyers, utóérlelt fűszerpaprikát szárítjuk, igény szerint őröljük, homogenizáljuk és csomagoljuk. Éttermek, húsüzemek, vállalkozások részére hozott recept szerint gyártunk és csomagolunk fűszerkeverékeket. Saját márkás termékek gyártását is vállaljuk. Dolgozunk csípős paprikákkal, chilivel és biopaprikákkal is – fizikai és időbeli elkülönítés mellett. Fűszerpaprika szárítás és őrlés a…

Múzeumpedagógia járvány idején. Virtuális és szabadtéri lehetőségek

Múzeumpedagógia járvány idején. Virtuális és szabadtéri lehetőségek

Az iskolakezdés, pontosabban az iskola folytatása talán sosem volt még olyan frekventált téma, mint 2020-ban. Az elmúlt egy hónapban az „iskolakezdés” és a „koronavírus” kifejezések visszhangzottak a médiában, a szakmai fórumokon és a magánbeszélgetésekben. Felmerül a kérdés, hogy a klasszikus értelemben vett pedagógia válságos időszakában milyen lehetőségekkel számolhat a múzeumpedagógia? A múzeumpedagógia általában és a…

Pesti paprika IX. Az emigráns és az otthoni elnyomás.

Pesti paprika IX. Az emigráns és az otthoni elnyomás.

Pesti paprika-sorozatunk már mindenkinek ismerős lehet. A Pesti paprika IX. számú története is az 1950-es évek végének csípősen paprikás, fanyarul kacagtató stílusát idézi. Ezúttal Az emigráns című történetet választottuk, ami meglehetősen emlékeztet a bécsi villamosútra. Történetek a Pesti paprikából. Rádiókabaré-sorozat, 1958. A Magyar Rádió 1958-ban nagy sikerű kabarésorozatot sugárzott, melynek Pesti paprika volt a címe.…

Rádióelőadásban Szent-Györgyi, a C-Vitamin és a paprika

Rádióelőadásban Szent-Györgyi, a C-Vitamin és a paprika

A kalandos életű, tudományos eredményeiről és emberi nagyságáról híres tudós, Szent-Györgyi Albert, élete az izgalmas és tanulságos történetek kimeríthetetlen tárháza. Mi legtöbbször a paprikából izolált C-Vitamin kapcsán emlékeztünk meg róla. Életének azonban szinte minden pillanata figyelemre méltó, és a 20. század csaknem minden nagy eseményéhez kötődik valamiképpen. 1893. szeptember 16-i születésnapja alkalmából gondoljunk ismét rá!…