A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Haititől Szegedig. A paprika útja II.

A múlt heti bejegyzésben összegeztük, milyen előzmények után indult a paprika útja. Átismételtük Amerika felfedezésének körülményeit, a földrajztudomány korabeli helyzetét és a két kontinens találkozásának következményeit. Most lássuk, hogyan vált az újvilági növény Európában is ismertté! A paprika őshazája Közép- és Dél-Amerika, ahol több mint 5000 éve termesztik már ezt a csípős és változatos színű,…

A paprika útja és amerikai eredete. Haititől Szegedig I.

Annak ellenére, hogy a magyar konyha egyik legalapvetőbb kellékének tartják, a paprika amerikai növény. A kukoricával, dohánnyal, burgonyával együtt csak az Újvilág felfedezése után került Európába. Mivel az Amerika felfedezőjeként számontartott Kolumbusz Kristóf (Christophoro Colombo) éppen 525 éve – azaz 1492. december 5-én – kötött ki Hispaniola (Haiti) szigetén, a következő bejegyzésben emlékezzünk meg a…

A paprika csípőssége: a gyógyító kapszaicin

A kapszaicin kapcsán korábban már sok szó esett a csípős és csípősségmentes fajtákról vagy a paprikával készíthető receptekről. Továbbá a növény egzotikus alkalmazási lehetőségeiről különféle Európán kívüli országokban, sőt, dekorációs célokra való alkalmazásáról is. Most igyekszem bebizonyítani, hogy a paprika nemcsak szép és ízletes, hanem igen jó hatással van az egészségünkre is. Ahogy a csípős…

Őszi pillanatok. Mindennapjaink képekben

Ebben a bejegyzésben a címben is említett pillanatok kapnak különös hangsúlyt, a szavak helyett beszéljenek most a képek! Több fotó dokumentálja a Röszkei Paprika Park őszi tevékenységét. A szedés, utóérlelés és feldolgozás kimerítő folyamatait, a múzeumba érkező lelkes érdeklődőket, vagy éppen az árnyékok és fények játékát egy pirosra érett paprikahüvelyen. Kimerevített pillanatok – lapozgatható örökkévalóság.…

Fűszerpaprika világszerte – másodszor

A múlt heti posztban már említettem, hogy a fűszerpaprika-termesztés nem tekinthető magyar sajátosságnak, hanem világszerte jelentős. Kitértem többek között Spanyolország, Románia és Bulgária termelőtevékenységére, piacaira. Most kalandozzunk egy kicsit messzebbre! Néhány szomszédos ország jellemzése után tekintsük át a Mediterráneum országainak termesztését, és az Európán kívüli lehetőségeket is. Szlovákiában Érsekújvár, Nyitra és Nagyszombat környékén alakult ki fűszerpaprika-termesztés.…

Nemzetközi kitekintés. Fűszerpaprika-termesztés a nagyvilágban

Néhányan talán furcsának találják a nemzetközi témát, hiszen a fűszerpaprikára hajlamosak vagyunk tipikusan magyar fűszerként tekinteni. Ennek ellenére a paprika dél-amerikai eredetű növény, csak a kora újkorban jelent meg az európai kontinensen. És bár azóta számos magyar specialitás alapvető alkotóelemévé vált (Gondoljunk csak a halászlére, a töltött káposztára, a pörköltre, a gulyásra….és a sort még…

Törés és őrlés a régi recept szerint

Korábban már szenteltem egy bejegyzést a szedésnek és utóérlelésnek mint az éppen aktuális munkáknak. Az idő múlásával az előbbi két munkafolyamat lassan túlhaladottá válik, nézzük tehát, hogy mi történik a terméssel, ha az utóérlelés is befejeződött. A következő bejegyzésben a törés és őrlés egykori menetét igyekszem bemutatni. A csörgősre szárított paprikát eleinte zsákba tették, megtaposták,…

Szellemes Halloween. A ghost chili pepper titkai

Közeleg a Halloween, és bár hagyományának a magyar kultúrában nincsenek történeti gyökerei, a köztudatban való megjelenése miatt viszont érdemel néhány sornyi reakciót. Ráadásul látványos kellékei – elsősorban töklámpások, pókok és szellemek garmadája – között a chili is megjelenhet, egy konkrét fajta sokat sejtető elnevezése (ghost chili pepper!) pedig határozott kapcsolatot jelent a fűszer és az…

Fűszerek szentháromsága. Az élet sava-borsa és paprikája

Korábban sok szó esett már a fűszerpaprika kultúrtörténetéről, hazai megjelenéséről, elterjedésének körülményeiről. Ebben a bejegyzésben szeretném a paprikaőrleményt elhelyezni ismert és kevésbé ismert fűszerek között, és a további kombinációk lehetőségeire irányítani a figyelmet. Só, bors, paprika. Vitán felül áll, hogy ez hármas tekinthető a fűszerek legalapvetőbb csoportjának, egyetlen konyha sem lehet meg nélkülük, sőt, valószínűleg…

Termékeink és a szokásos őszi hírlevél

Kedves Vásárlónk! Kedves Múzeumlátogatónk! Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák, termékeink új tételekkel gyarapodtak és elkészültek az első őrlemények. Hűvös tavasz után az idei nyáron újra melegünk volt, és amit már évek óta nem tapasztaltunk, volt részünk egy kis vénasszonyok nyarában is. A meleg nyár azt eredményezte, hogy tömegesen értek be, színesedtek egyszerre a…

Szentmihály II. A Lábdy- és a Szánthó-malom

Ebben a bejegyzésben a múlt héten elkezdett szentmihályi téma befejezését tervezem. Molnárné Szekeres Judit cikkének második szakasza következik: Bizonyára sokan emlékeznek Szögi Antalra és családjára, akik a Hűvös közben laktak egykor. Ők is foglalkoztak paprikakikészítéssel. Idős Szögi Antalné mindig azzal biztatta a panaszkodó, fiatal munkásokat, hogy „nézzétek lányok, én is dolgozok, és az enyémet egy csöppet…

A szedés. A termés feldolgozásának első lépése

Jelenleg éppen a fűszerpaprika szedés klasszikus időszakát éljük. A növény hüvelyei ugyanis augusztus közepétől, végétől egészen október elejéig szedhetők. A pontos dátumok természetesen függnek a növény fajtájától, az időjárás alakulásától és számos más tényezőtől is. A szedés hagyományosan szeptember 8-án, azaz Kisboldogasszony napján kezdődött. A régi szegediek tiszteletben tartották ezt a határnapot. Ugyanúgy, ahogy András…