A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

PaprikaGastro V. VeGAstro, a nagyböjt idejére

PaprikaGastro V. VeGAstro, a nagyböjt idejére

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Múlt alkalommal megjelent cikkünkhöz képest most 180 fokos fordulatot veszünk: A mértéktelen farsang után a visszafogott nagyböjt ad keretet gasztronómiai ötleteinknek. Hamvazószerda és nagyböjt. Egyházi szabályok, életmódbeli előzmények Idén új bejegyzésünk megjelenésének szerdai napja éppen egy nevezetes szerdára esik. Ma Hamvazószerda van, a farsangi…

Szentmihályi életképek V. Palánták a szegedi nagytájnak

Szentmihályi életképek V. Palánták a szegedi nagytájnak

Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb az államosításnak a település paprikatermesztőire tett hatását vizsgáltuk. Ezúttal más irányból közelítjük az egykori mindennapokat: A palántanevelés mikéntjével talán még kicsit korai foglalkozni, a tavaszvárás jegyében azonban lássuk a szentmihályi palánták jelentőségét. A mihályteleki palánták felvevőköre A Szeged-Szentmihályon hajtatott paprikapalántákra – ahogy…

A ferences rend és a szegedi paprikatörténet kezdetei

A ferences rend és a szegedi paprikatörténet kezdetei

1997 óta – II. János Pál pápa döntéséből kifolyólag – február 2-a szerzetesek világnapja. Mivel a ferences rend Szeged történetében (és a szegedi paprika történetében is) kiemelkedő jelentőségű, ebben a bejegyzésben előttük tisztelgünk. Assisi Szent Ferenctől a Mátyás térig A ferences rend létrejötte Assisi Szent Ferencnek, a középkor egyik legnagyobb hatású szentjének, a természet, a…

Molnár Anita: A szögedi paprika. Pillantás a kulisszák mögé

Molnár Anita: A szögedi paprika. Pillantás a kulisszák mögé

Több, mint fél éve hirdetjük már büszkén, hogy a Múzeumnak köszönhetően megismert paprikatörténeti anyagunkat könyv formájában fogjuk megosztani az érdeklődőkkel. Molnár Anita készülő munkája A szögedi paprika címet kapta. Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy a terveinkről egy kicsit többet is eláruljunk, hogy Szeged környékének lakóit a szögedi fűszer (újra) felfedezésére buzdítsuk. Bepillantást engedünk a…

PaprikaGastro IV. FarsanGastro. Chilis csokis churros

PaprikaGastro IV. FarsanGastro. Chilis csokis churros

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb az ehető ajándékok ötletét vetettük fel, bemutattuk a házi chiliszósz receptjét. Ezúttal a chili ismét szerepel, de most a karácsonyi helyett farsangi közegben, a chilis csokis churros alkotóelemeként. Végtelen gasztronómiai kavalkád – A farsang Egy ételekről szóló sorozathoz talán a farsang közege a…

Szentmihályi életképek IV. „Az első tíz év lesz a nehéz, aztán megszokják”

Szentmihályi életképek IV. „Az első tíz év lesz a nehéz, aztán megszokják”

Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb a családotthon falán látható, Szánthó-malomnak emléket állító táblára hívtuk fel az olvasók figyelmét. Ezúttal múlt heti posztunk gondolatmenetét folytatjuk: A második világháború utáni időszak és az államosítás kerül fókuszba. Termelőszövetkezetek szentmihályi közegben Míg a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat (Szepa) esetében egy tudatosan irányított,…

A Szepa és a szocializmus. A paprikatörténet fehér foltja: a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat

A Szepa és a szocializmus. A paprikatörténet fehér foltja: a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat

Szeged és a környék helytörténetével, paprikás örökségével eddig főleg a II. világháborút megelőző időszak kapcsán foglalkoztunk. A paprikatörténeti kutatások, visszaemlékezések általában az „államosítás” szomorú zárszavával végződnek. A Szegedi Paprikafeldolgozó vállalat (a Szepa) mindeddig kevés vizsgálat tárgya volt, mi most arra vállalkozunk, hogy ezt a hiányt (részben) enyhítsük. A hatékony átszervezés és a kezdetek A vesztes…

"Ez az új esztendő nagy bőségben folyjon..." Boldog új évet kívánunk!

„Ez az új esztendő nagy bőségben folyjon…” Boldog új évet kívánunk!

Küszöbön áll az új esztendő, holnap már az óévet búcsúztatjuk. Ebből az alkalomból felidézzük, hogyan ünnepelt ilyenkor a régi Szeged népe. Továbbá mi is jókívánságainkat fejezzük ki az elkövetkező évre – Hiszen mi más is lehetne a kapcsolódó szokások célja? Az új esztendő hagyományai Magunk mögött hagyni a rosszat, bebiztosítani a jót. Röviden talán így…

Karácsonyi üdvözlet a PaprikaMolnártól!

Karácsonyi üdvözlet a PaprikaMolnártól

Előző heti cikkünkben néhány karácsonyi ajándékötletet osztottunk meg olvasóinkkal. Ezúttal ünnepi inspirációk helyett jókívánságainkat közvetítjük. Fogadják szeretettel az év eseményeiből montázsolt képeslapot a PaprikaMolnártól! Évösszegzés és ünnepi köszöntő a PaprikaMolnártól 2020-ra valószínűleg mindannyian máshogy tekintünk vissza, mint ahogy általában egy elmúlt év után szoktunk nézni. Az új koronavírus-járvány nálunk is megnehezítette az élete: Különleges biztonsági…

PaprikaGastro III. ExtraGastro. Chiliszósz karácsonyra

PaprikaGastro III. ExtraGastro. Chiliszósz karácsonyra

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb a kockás terítős, retró éttermek világába kalandoztunk. Ezúttal mi is lehetne aktuálisabb, mint felvetni néhány karácsonyi javaslatot? Megmutatjuk, hogyan funkcionál a chiliszósz az ünnepi menüben – vagy akár a karácsonyfa alatt. Békés, boldog készülődés. Vagy mégsem? Bármennyi pozitív töltéssel rendelkezzen is a szeretet…

PaprikaMolnár termék kiszállítások ideje, decemberi munkarend

Kedves Látogatóink! Köszönjük az egész éves megtisztelő figyelmet és a termék vásárlásokat. Szeretnénk tájékoztatást adni az ünnepek körüli termék kiszállításokról és a decemberi munkarendünkről. A webáruházunkban folyamatosan adható le rendelés. 2020. december hónapban a december 16-ig beérkezett rendeléseket tudjuk teljesíteni. A 2020. december 17-2021. január 3-ig megrendelt termékek kiszállítása január 5-én indul. A webáruház ügyfélszolgálatunk…

A Bakancslista – Magyarország című könyvbe a Paprika Múzeumunk is belekerült

A napokban kaptunk egy fotót, mely a Bakancslista – Magyarország című könyv egyik oldaláról készült. Örömmel láttuk, hogy a 354. ajánlott helyszínen a Röszkei Paprika Parkot említik, azon belül is kiemelve a Paprika Múzeumunkat. Idézet a könyvből: “Figyeld meg a paprikaőrlést! A Röszkei Paprika Park valójában egy őrlőüzem, amelyet szívesen megmutatnak, de falai között létrehoztak egy…