A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Paprikafűzés régen és most – Készítsd el a saját paprikafüzéredet és vidd haza!

“A paprikafüzéres ház a legerősebb benyomás, emlék, amit őrzünk abból a világból, amikor még a szegediek az ereszek alatt szárították, érlelték a paprikát. Megigéző, nosztalgiát ébresztő látvány, ami mögött fáradságos, a család minden tagjára igényt tartó munka van: ültetik, ápolják, nevelik a növényt, leszedik a termést, válogatják, fölfűzik és fölakasztják a súlyos koszorúkat. Azután szorgos…

Szeretettel várjuk a vendégeinket az I. Röszkei Rózsapaprika napon

Szeretettel várjuk a vendégeinket október 16-án az I. Röszkei Rózsapaprika napon! Hagyományteremtő, paprikás közösségépítő céllal hoztuk létre ezt az eseményt, melyet a röszkei Paprika Malom és Múzeumban tartunk. A Rózsapaprika Nap névadója a 150 évvel ezelőtt született első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle „rózsa” paprika. A rendezvény ingyenes. A rendezvény részletes programja megtekinthető az alábbi plakáton…

Egy csipet csili I. Csípős gombapaprikás

Egy csipet csili I. Csípős gombapaprikás

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítunk! Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Ez alkalommal – tekintettel az ízletes gombák őszi megjelenésére és a friss paprikára – egy csípős gombapaprikás elkészítésére fókuszálunk. Fenyegető veszély vagy különleges ínyencfalat? A gombagyűjtés néhány szabálya A gombák – ezek a rendkívül ízletes…

Paprikaszedés, friss őrlemények és a Röszkei Rózsapaprika Nap – 2021, ősz

Paprikaszedés, friss őrlemények és a Röszkei Rózsapaprika Nap – 2021, ősz

Ha ősz, akkor itt van a szüret, a betakarítás, a szőlő- és paprikaszedés ideje! Ilyenkor beszámolunk a várható paprikatermésről és minőségről, elbüszkélkedünk az udvarunkon gyülekező, utóérlelésre és szárításra váró paprikás zsákok látványával.  Paprikaszedés 2021-ben Az idei évben minden kicsit másképp van. Hosszú évek óta megszokott látvány, hogy szeptember végére megtelik a PaprikaMolnárnál az udvar. Idén…

PaprikaGastro X. GrillGastro. Ajvár és pljeskavica

PaprikaGastro X. GrillGastro. Ajvár és pljeskavica

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Több hét is eltelt, mióta legutóbb előálltunk egy ötlettel. A bőségesen érő paradicsom és paprika apropóján a lecsóhoz adtunk tippeket. Ez alkalommal is nagy szerepet szánunk az étkezési paprikának. A balkáni hangulatú ajvár és pljeskavica egyszerre mesélnek a paprika egy különleges felhasználási módjáról és…

A tudós titkai IV. Szent-Györgyi Albert és a kongresszus a túlélésért

A tudós titkai IV. Szent-Györgyi Albert és a kongresszus a túlélésért

Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin, a Nobel-díjas felfedezés és a paprika kulcsszerepe már több alkalommal is volt blogunk témája. Emberi, már-már profán dolgokról viszont ritkán esik szó a tudóssal kapcsolatban. Sorozatunk korábbi részeiben bemutattuk már a vitorlázó-repüléssel kikapcsolódó Szent-Györgyit, és a tudós kalandját egy balatoni viharban is. Ebben a bejegyzésben komolyabb témát feszegetünk: Szent-Györgyi a hidegháborús…

A tudós titkai III. Szent-Györgyi professzor, a sportrepülő

A tudós titkai III. Szent-Györgyi professzor, a sportrepülő

Szent-Györgyi Albertről, a C-vitaminról, Nobel-díjas felfedezéséről és a paprika kulcsszerepéről már több alkalommal is írtunk. Emberi, már-már profán dolgokról viszont ritkán esik szó a tudóssal kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben a sportkedvelő Szent-Györgyi professzor vitorlázó repülői kvalitásairól esik szó. Szent-Györgyi professzor, a Nobel-díjas tudós, vitorlázó repülői vizsgát tett A Szegedi Egyetemi Tudástár 3. kötetének címe Szent-Györgyi…

A tudós titkai II. Szent-Györgyi Albert és egy balatoni vihar

A tudós titkai II. Szent-Györgyi Albert és egy balatoni vihar

Szent-Györgyi Albertről, a C-vitaminról, Nobel-díjas felfedezéséről és a paprika kulcsszerepéről már több alkalommal is írtunk. Emberi, már-már profán dolgokról viszont ritkán esik szó a tudóssal kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben – igazodva a múló nyár és a lezáruló utazások hangulatához – Szent-Györgyi, három angol vendégkutató és egy vitorláshajó esete lesz olvasható. Szent-Györgyi bejelentése: A tihanyi kutatóintézet…

„Mög vagyok elégödve az életömmel.” Szentmihályi életutak II.

„Mög vagyok elégödve az életömmel.” Szentmihályi életutak II.

Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit mutattuk be. Mire lassan kifogyhattunk volna a könyv nyújtotta izgalmas blogtémákból, máris itt az új lehetőség! A nyomdából frissen érkezett Szentmihályi életutak II. – a 2006-os első kötet után – ismét precízen összegzi a falut érintő régi dokumentumokat, képeket, emlékeket. Július 31-én, szombaton, nagy…

Diákok, tanárok és természetjárók. Nyári látogatók, őszi ajánlatok

Diákok, tanárok és természetjárók. Nyári látogatók, őszi ajánlatok

Bár itt, a blogon legtöbbször a múlt eseményeit idézzük, a Paprika Múzeumba látogatók nagy csoportjai megérdemelnek egy összefoglalót az aktuális helyzetről. A nyár folyamán számos érdeklődő vehette szemügyre a paprikatörténeti tárlatot, szippanthatott a paprikafeldolgozó-üzem fűszeres levegőjéből. Az ország minden szegletéből utaztak hozzánk, például Nyíregyházáról, Tapolcáról, Gödöllőről és Budapestről. Reméljük, vendégeink ősszel is rendszeresen érkeznek majd!…

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

A Magyar Jövő folyóirat 1949. június 30-i számát egy alkalommal már idéztük, a Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk első feléből készítettünk posztot. Most lássuk a hangulatos, paprikaillatú leírás néhány további részletét, melyekben a palántanevelésről és a paprikafeldolgozásról olvashatunk. A folyamat végén elkészül a dicséretes őrlemény. A termesztéstől a fájdalmas hasításig A híres…

Bálint Sándor, a szögedi paprika szakértője

Bálint Sándor, a szögedi paprika szakértője

1904. augusztus 1-ji születési dátuma tiszteletére Bálint Sándor – néprajzkutató, művészettörténész, „a legszögedibb szögedi” – lesz eheti cikkünk témája. Szereplése már csak azért is aktuális, mert A szögedi paprika című könyv közvetlenül megjelenés előtt áll. Bálint Sándor 1962-es munkája, A szegedi paprika, pedig Molnár Anita könyvének elsődleges forrásai között szerepelt. Szeged – Bálint Sándor és…