A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Retro paprikamarketing

„Fogyasszon magyar paprikát!” Retro paprikamarketing

Paprikamarketing? Igen, mindjárt megmagyarázzuk. 🙂 Napjainkban a marketing, a brand és a PR fogalmai az élet szinte minden területén jelentőséget nyertek. Különösön fontossá válnak kereskedelmi ügyekben vagy a vendéglátás és egyéb szolgáltatások terén. Bűvös hatásuk alól természetesen mi sem függetleníthetjük magunkat. A szegedi paprikatermelők példáit követve most csokorba gyűjtjük a mindenkori paprikahirdetés kulcsszavait! A cikk…

Szent-Györgyi Albert, aC-vitamin feltalálója

Tudtad, hogy a C-vitamin elkülönítéséhez Szent-Györgyi fűszerpaprikát használt?

Szent-Györgyi Albert egyike azon kevés magyar tudósnak, akik hazai és nemzetközi berkekben is igazi elismerésre tettek szert. A C-vitamin izolálásáért Nobel-díjjal kitüntetett kutató minden bizonnyal nemcsak hazánk, de az egész világ egyik legizgalmasabb személyisége. Valószínűleg sokan tudják, hogy a C-vitamin elkülönítéséhez Szent-Györgyi fűszerpaprikát használt. Talán ismert általános biokémiai zsenialitása, politikai jelentősége és fordulatos magánélete is.…

Folyamatosan érkeznek be a kistermelők fűszerpaprikái a szárító és őrlő üzemünkbe

A fűszerpaprika szárító és őrlő üzemünkbe ebben az időszakban folyamatosan érkeznek be a kistermelők és vállalkozások fűszerpaprikái. Sokan választják a komplett szárítást, őrlést és csomagolást is, de van aki csak a részfolyamatokat igényli. Rövid határidővel dolgozunk. A gyártásról és késztermékről minőségi bizonylatot állítunk ki. Telefonon vagy emailben várjuk a megkeresését. Garantáljuk, hogy a saját paprikáját…

A fecskék költöznek, a paprikaszedés elindul. Betakarítás és utóérlelés

A fecskék költöznek, a paprikaszedés elindul. Betakarítás és utóérlelés

A hagyomány szerint múlt vasárnap, azaz szeptember 8-án a paprikatermesztők jelentős határnaphoz érkeztek. Kisboldogasszony ünnepét ugyanis a paprikaszedés kezdetével társították. Szeged környékén úgy tartották, Fecskehajtó Boldogasszony indítja útnak a költöző madarakat, és ad jelt a betakarítás megkezdésére. Napjainkra természetesen már jócskán megváltoztak a körülmények, a gyorsan melegedő éghajlat miatt a paprikaszedés gyakran már augusztus végén…

Paprikamolnár paprikaszedés előtt

Paprikaszedés előtt

Amikor a nyár végi meleg megenyhül, az ég fehérről aranyra vált, száraz levelet kavar, csörget a szél, tudjuk, hogy eljött a paprikaszedés ideje. Az idén szeptember első hete kánikulával indult és viharral végződött. Paprikaszedés előtt. Ilyen volt a hetünk paprikaszedés előtt A Paprika Múzeumban egy kedves német-angol pár, Itta és Steve látogattak meg Bristolból. A…

A paprika garland with a length of 696,9 meter was noted in the Guinness’ Book of Records

696,9 méterrel került be a Guinness Rekordok Könyvébe a szegedi fűszerpaprika füzér

A Guinness szó hallatán a legtöbben valószínűleg egy pohár erős ír sört képzelnek maguk elé. Vannak, akik a Guinness Rekordokra, a hitelesített és nemzetközileg elismert legek gyűjteményére gondolnak. Bizonyára a legcsekélyebb azoknak a száma, akik tudják, hogy a két fogalom szorosan összefügg: A Guinness Rekordok Könyvének ötlete Sir Hugh Beavernek, a Guinness Sörfőzde igazgatójának fejéből…

Elindult a PaprikaMolnár youtube csatornája

Nálam nem az újévhez kötődik az új kezdet, az újratervezés ideje, hanem szeptember elsejéhez, az új tanévhez. Ez lehet, hogy azért van, mert végzettségem szerint tanár vagyok és pontosan emlékszem tanár koromból, hogyan kezdtem neki a tanévnek: tervekkel, elhatározásokkal és tenni akarással. Az idén videokészítésbe vágtam bele: elindítottam a PaprikaMolnár youtube csatornáját és feltettem az…

aprikamolnár múzeumpedagógia foglalkozások

Iskolakezdés a Paprika Múzeumban

Iskolakezdés a Paprika Múzeumban Múlt heti bejegyzésünk után ( a Paprika Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásairól ) megfogalmazódott az igény, hogy szánjunk egy napot kifejezetten iskolák fogadására a PaprikaMolnár Paprika Múzeumába. Úgy döntöttünk, hogy mivel a szeptember az új tanév kezdetét jelenti, és ilyenkor még nincsenek a diákok túlzottan leterhelve, kedvezményes áron hirdetjük meg foglalkozásainkat. 2019. szeptember…

Múzeumpedagógia a PaprikaMolnárnál!

Ismered a Volt egyszer egy paprika…. Kezdetű hajtogatós gyerekjátékot? Múzeumpedagógia a PaprikaMolnárnál!

Múzeumpedagógia a PaprikaMolnárnál!   Volt egyszer egy paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán. Múzeumpedagógia a PaprikaMolnárnál! A paprika metamorfózisát bemutató hajtogatós játékot a legtöbb kisgyermekes család ismeri. Az ügyes ábra azonban csak csepp a tengerben, ha a paprika kreatív felhasználási lehetőségeiről, és fejlesztő játékokban való alkalmazásáról beszélünk. A versikét sokan ismerik Tulipánból paprika… kezdettel…

A karcagi birkapörkölt

Ehető örökség III. „A fej a megtisztelt vendégé!” Karcagi birkapörkölt.

Egy alkalommal már belementünk a paprikás, a pörkölt és a gulyás közti árnyalatnyi, mégis lényegi különbségekbe. Az igazi, autentikus pörkölt tulajdonságainak felelevenítésére most is szükség lesz, hiszen új cikkünkben – maradva a hungarikumoknál – a téma a karcagi birkapörkölt lesz. Az étel kulturális háttere A karcagi birkapörkölt receptje csak Karcag és a Nagykunság történelmének, helytörténeti…

sabai kolbász és Gyulai páros

Ehető örökség II. Csabai vastag és gyulai páros

Hungarikumokat bemutató cikksorozatunk első részében már említettük a híres csabai és gyulai kolbászt. A két békési ínyencség részletes vizsgálata során bebizonyosodik, hogy a kolbász- és a paprikatörténelem több ponton is érinti egymást. Csabai vastagkolbász A csabai vastagkolbász története tulajdonképpen a paprika felbukkanásával kezdődik. Csaba városának hentesei már a 18. században is különleges recepteket ismerő, komoly…

Ehető örökség I. Hungarikumok és fűszerpaprika

Bár a hungarikumok fogalma mára már beépült a köznyelvbe, talán mégsem felesleges tisztázni a szó pontos jelentését. Egy 2012-ben elfogadott törvény szerint a hungarikum egy gyűjtőfogalom, mely kivételes értékeivel, megkülönböztetésre méltó, egyedi tulajdonságaival a magyarság csúcsteljesítményét jelöli. Hungarikummá való minősítésre bármelyik állampolgár javaslatot tehet. A folyamat természetesen azért nem máról holnapra zárul, az ajánlott hungarikumnak…