A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Megelevenedik a termesztők, kutatók, márkák és piacok világa – a Délmagyarország riportja Molnár Anitával

A Délmagyarország című napilap olvasói március 28-án olvashatták a riportot Molnár Anitával, A szögedi paprika című könyv szerzőjével. Most ebből idézünk: “Ennek a könyvnek a története több mint másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor édesapám, Molnár Albert megvásárolta a szentmihályi paprikamalmos Szánthó család hagyatékát. Ezt látva született meg édesanyám fejében a múzeum gondolata. Röszke régi paprikás…

Vetőmagbörze tavaszra

Vetőmagbörze tavaszra

A beköszöntő tavasz és napsütéses idő a gazdasági előkészületek szükségessé válását is jelenti. Ahhoz, hogy május közepén már erős paprikapalánták kerülhessenek a földbe, most kell gondoskodnunk a megfelelő magok kiválasztásáról. A következő vetőmagbörze ezt a célt szolgálja. A ZKI és a Szegedi Fűszerpaprika Zrt katalógusa A ZKI – vagyis a kecskeméti székhelyű Zöldségtermesztési Kutató Intézet…

Szentmihályi életutak II. Malomtulajdonosok modern otthona: A Szánthó-ház

Szentmihályi életutak II. „Mintha lidérc ült volna az egész gazdaságon.”

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. A választott szövegrész ezúttal a változásokról, az átmenetek nehézségéről szól: A telet felváltó tavasz számos gazdasági problémájáról, a földből élők közötti generációs különbségekről és persze az 1950-es évek új…

A Fogyasztóvédelmi világnap és a fűszerpaprika

A Fogyasztóvédelmi világnap és a fűszerpaprika

Március 15-e nekünk, magyaroknak, mindig is a szabadság(vágy) ünnepe, az 1848-as forradalom és szabadságharc emléknapja lesz. Nemzetközi szinten azonban ez a dátum a fogyasztóvédelmi világnap idejét is jelöli. Mai bejegyzésünk ezért arról fog szólni, mit jelent a fogyasztóvédelem a fűszerpaprika-előállításban és -kereskedelemben. A fogyasztóvédelmi világnap A világnap eredete John F. Kennedy amerikai elnökhöz kötődik, aki…

Egy csipet csili V. Böjtös chilis bab

Egy csipet csili V. Böjtös chilis bab

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Legutóbb fűszeres, egzotikus csirkeszárnyak receptjét osztottuk meg, melyek karibi pácban készültek. Ezúttal – tekintettel az aktuális időszakra – a menü böjtös chilis bab lesz. Néhány böjti tudnivaló A böjtös chilis bab kifejezés elsőre talán ellentmondásnak…

Paprika Napló IV. Ankét a szegedi paprikáról, 1913-ban

Paprika Napló II. A szegedi paprika diadala

Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat érintő – számai közül szemezgetünk. Legutóbb a bécsi „Paprika Schlesinger” eladási stratégiáitól írtunk, ezúttal az 1895. december 19-i számból választottunk egy részletet. Lássuk A szegedi paprika diadala című rövid írást! Fiume és a magyar Millenium A cikk a Fiumei levél alcímet viseli,…

Online is foglalható időpont a Röszkei Paprika Múzeumunk csoportos tárlatvezetésére

A Paprika Múzeumunk Röszkén egész évben fogadja a látogatókat előzetes bejelentkezés után. Kérjük, használja az időpontfoglaló rendszerünket vagy vegye fel velünk a kapcsolatot időpont egyeztetéshez.  Kérjük, hogy az online időpontfoglalás használatakor a megjegyzés rovatában jelezze, hogy hány fővel szeretnének jönni a csoportos tárlatvezetésre. Az időpontfoglalás után felvesszük Önnel a kapcsolatot.  A belépőjegyek fizethetők a webáruházunkban…

Kiskertek a földön kívül, avagy paprika az űrben

Kiskertek a Földön kívül, avagy paprika az űrben

Bár a címadás mást sejtet, jelen bejegyzésünkben nem valami újfajta kertészeti sci-fit fogunk közölni. Ellenkezőleg, számtalan kutató komoly munkájáról, tudományos kísérletről, sőt máris működő gyakorlatról van szó. A Nemzetközi Űrállomás növénynevelési projektjéből (Plant Habitat-04, röviden PH-04) sokat megtudhatunk arról, hogyan viselkedik a paprika az űrben. Növények mikrogravitációban A 2021 nyarán induló paprikatermesztési kísérletek nem álltak…

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Szabó Gyuri bácsi, a Bükki füvesember gyógyteái és életmódra vonatkozó tanácsai általánosan ismertek. Sokan szívesen próbálkoznak először természetes megoldásokkal, míg mások a hivatalos orvostudomány vívmányaira esküsznek. Annyi biztos, hogy a megfelelően alkalmazott, gyógyító virágoknak-leveleknek a megelőzésben és az immunrendszer erősítésében egyaránt komoly szerepe van. Gyuri bácsi többször beszélt arról is, hogyan tehetünk paprikával az egészségért.…

„Nagy baj van, ha nem lehet lutrizni.” Árstop és paprika, 1936.

„Nagy baj van, ha nem lehet lutrizni.” Árstop és paprika, 1936.

2022 elején valószínűleg az is aggódva figyeli a hazai és a globális gazdasági életről szóló híradásokat, aki egyébként kevésbé érdeklődik a téma iránt. A fizetőeszközök elértéktelenedése, az egyre nagyobb mértékű infláció és a folyamatokra válaszként érkező kormányzati árstop meghatározza a mindennapjainkat. A piac törvényeibe való tudatos beavatkozásról paprikatörténeti analógiát is ismerünk. Korábban már bemutattuk Móricz…

Egy csipet csili IV. Karibi, csípős csirkeszárny

Egy csipet csili IV. Karibi, csípős csirkeszárny

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Az előző alkalommal a forró csokoládé egy csilis verziójára hívtuk fel a figyelmet. Akkor a régi azték civilizációt idéztük meg, ezúttal lássuk egy kicsit közelebbről a Karib-térséget. Mai ajánlatunk a szigetvilágból származó, illatos fűszerekben bővelkedő…

Szentmihályi életutak II. Malomtulajdonosok modern otthona: A Szánthó-ház

Szentmihályi életutak II. „Erőset csak eldugva”

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. A Kéri kocsma bemutatása után Kispéter Istvánné Balla Mária Ilona visszaemlékezését, az Egy küzdelmes élet című fejezetet választottuk. A leírásban Ilonka néni kertészeti tanulmányairól is olvashatunk. Az ő szemein…