A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Növényvédelem és növényápolás. A paprika gondozása

A növényvédelem szempontjai már a néhány héttel ezelőtti, biotermesztéssel foglalkozó, írásokban is felmerültek. Lássunk most néhány példát a legalapvetőbb munkákra, a növényápolás szempontjaira és a paprika kártevőire! Ültetés után, a növényvédelem részeként, a szedésig két-háromszor kapálják a földet: az első kapálás, amikor még kicsi a palánta, történhet kézi kapával vagy lóekével, manapság kultivátorral. Ahogy nő,…

Óvodások, iskolások, látogatók, emlékek

Ezen a héten a szavak helyett alapvetően emlékek bemutatásával, képekkel készültem. Mivel 2018. a „Családok Éve” lesz, év elején jólesik visszanézni a korábbi időszak apróbb és nagyobb látogatóira. Bogi például még évekkel ezelőtt járt nálunk, azóta már iskolába jár. Hasonló korú gyerekek,akár teljes óvodáscsoportok is többször felkeresték már a Paprika Múzeumot. A képen látható csapat…

Biotermesztés II. Az ültetéstől a végeredményig

Múlt héten a biotermesztés lehetőségeit vettük sorra: A megfelelő terület kiválasztásától, az ajánlott művelési módszereken keresztül egészen a biotermesztés első éveiben előállítható „átállásos” termékig. Lássuk most a folytatást! Az átállás idején a terület egyharmad részén fűszerpaprika is termeszthető. A termelés biztonsága érdekében célszerű olyan integrátort választani, aki a biofeldolgozásban érdekelt. A termesztési technológiánál lehet helyrevetett,…

Biotermesztés és fűszerpaprika. Napjaink trendje, régi módszerek

A biotermesztés, a bioboltok és a „tökéletesen bio” termékek iránt manapság igen nagymértékű az érdeklődés. A jelenség voltaképpen természetes: Az egészség megőrzése egyre nagyobb hangsúlyt kap, a készen vásárolható élelmiszerek pedig gyakran alacsony minőségűek. Vajon milyen lehetőségei vannak a fűszerpaprika biotermesztésének? Bár meglepő, de napjaink igényeinek kielégítésére legjobb elővenni az archaikus módszereket. A biotermesztés fogalmához…

Idegen paprikamúzeumok. Reprezentáció a nagyvilágban

Idegen paprikamúzeumok…A korábbi cikkekben már többször felbukkant a Röszkei Paprika Múzeum neve, programjai, szolgáltatásai. A paprikát prezentáló, szegedi kiállítóhelyek listájáról természetesen nem hiányozhat a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum sem, országos szinten pedig a kalocsai Magyra Fűszerpaprika Múzeumot kell kiemelnünk. Mindazonáltal most kalandozzunk egy kicsit messzebbre! Ebben a bejegyzésben két külföldi kiállítóhelyet szeretnék bemutatni, ahol a…

Farsang. Amikor belénk bújik a kisördög.

Vízkereszttől hamvazószerdáig a farsang, az állandó mulatozások, bálok idejét éljük. Míg az időszak kezdete (január 6.) pontosan meghatározható, a hamvazószerda mozgó ünnep, időpontja – azaz a húsvét előtti 40. nap – a húsvét függvényében változik. A nagyjából hathetes időszak alatt elődeink alapvetően ünnepeltek. Az időzítés tökéletes volt, hiszen január és február hónapokban nem szólította őket…

Vastag József hagyatéka III. Csutrik és fellépések

Vastag József hagyatékának harmadik darabjával ezen a héten (ideiglenesen) lezárul az anyagot bemutató sorozat. Bár már a korábbi szövegekben is esett utalás a hasítók vidám légkörére, a munka melletti szórakozási lehetőségre, ez alkalommal a vidám mulatságok válnak igazi főszereplővé. Vastag József leírásából elénk tárul a csutrik hangulata, majd a dal és tánc színpadi feldolgozási lehetőségei.…

A röszkei paprika feldolgozása. Vastag József hagyatéka II.

A fűszerpaprika feldolgozása természetesen olyan téma, amit sokszor és sok szempontból körbejártunk már. Nem vizsgáltuk azonban még ezt a rendkívül fontos munkafolyamatot a múlt héten is idézett Vastag József szemszögéből. Mivel Vastag Tanár Úrhoz sok röszkeinek személyes emléke fűződik, talán a lenti írása is sok kellemes élményt jelent majd. A feldolgozás rövid összegzését a munka…

A röszkei paprikások. Vastag József hagyatékából

Valószínűleg minden röszkei számára ismerősen cseng Vastag József neve. A néhány éve elhunyt tanár, történész, könyvtáros – hogy összetett tevékenységének csak néhány területét említsük – nagy érdeklődéssel fordult a röszkei paprikatermesztés kutatása felé is. Feljegyzéseiből, anyagaiból egy nagy dossziéra való a Röszkei Paprika Múzeumba került, ezért a továbbiakban változtatások nélkül közlöm egyik írását: A szögedi…

Paprikás hungarikumok. Fűszernövényünk és Magyarország

Mielőtt belefognánk a  hungarikumok részletes vizsgálatába, talán érdemes rámutatni, milyen szoros kapcsolat van a fűszerpaprika és a magyar önmeghatározás, identitástudat között. Így karácsony után talán még közeliek a gasztronómiai élmények, elsőként tehát a következő gondolattal kezdenék: Nemzeti ételeink java része bőven tartalmaz paprikát. Ott van például a halászlé, a töltött káposzta vagy a pörkölt, de…

Boldog Új Évet kívánunk!

Kedves Barátaink, Partnereink! Reméljük, mindenki számára kellemesen teltek az Ünnepek. Továbbá szeretnénk köszönetet mondani a 2017-ben tapasztalt együttműködésükért. Régi partnereink kitartásáért, az újak bizalmáért, az eredményes szakmai kapcsolatokért, a múzeumlátogatásokért és a megrendelésekért.  Mindenkinek sikerekben gazdag, Boldog Új Évet kívánunk, és reméljük, 2018-ban újra találkozunk! Üdvözlettel, PaprikaMolnár Kft.

Egy pikáns fogás: A mexikói chilis tészta

A karácsony előtti időszakban, talán már az ünnepi ebédre készülve a paprikát valószínűleg nem a címben említett pikáns fogás részeként képzeljük el. Hiszen a menü sok helyen a klasszikus halászlevet vagy töltött káposztát tartalmazza, idegen finomságok szóba sem jöhetnek. A hagyományok megsértése nélkül azonban talán tálalhatnánk valami különlegeset, még az ünnepek előtt. Próbálkozzunk a mexikói…