A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
Régen volt már, hogy utoljára recepttel jelentkeztünk, még márciusban ajánlottuk a lencsés enchiladát. Ezúttal egy sokoldalú fűszerpasztát szeretnénk bemutatni, melynek elkészítése éppen olyan változatosan történhet, mint a felhasználása: Következzen a harissa! A harissa háttere Az arab világ gasztronómiájának rajongói valószínűleg ismerősként üdvözlik a pikáns paprikakrémet. A köztudatban azonban talán még nem eresztett gyökeret a harissa…
Az időjárás kiszámíthatatlan és maximális alkalmazkodást követel. Ezt mindenki megtapasztalja, aki mezőgazdasági tevékenységbe kezd. Hiába a gépesítés elterjedése, a növénynemesítés eredményei és a digitális világ megannyi vívmánya, ugyanúgy ki vagyunk szolgáltatva a jövő-menő frontoknak, mint paprikatermelő őseink. Idén minket is megtréfáltak a Fagyosszentek. A haragos Fagyosszentek még ma is veszélyt jelentenek „Pongrác, Szervác, Bonifác /…
Bálint Sándor (1904-1980) néprajzkutató és művészettörténész a szegedi hagyományok egyik legnagyobb ismerője volt. A vallási és a tárgyi néprajz, továbbá a folklorisztika területét is rendkívül gazdag anyaggal gyarapította, tudományos jelentőségével csak emberi nagysága vetekedhetett. Mi is számtalanszor idéztük már, hiszen kiváló forrást jelent, legyen szó akár a szegedi paprikások régi nyelvhasználatáról, akár az alsóvárosi búcsúról.…
Míg a korábbi blogbejegyzésekben leginkább a 15. születésnapunkat ünnepeltük, most ismét a praktikus tennivalókra fordítunk figyelmet. Hiszen – bármilyen hideg tavaszunk is van – itt a május, így hamarosan aktuálissá válik a paprikatermesztők egyik legnagyobb munkája. Lassan megérik az idő a palánták kiültetésére. Magokból palánták Most is, mint sok más alkalommal, Molnár Anita A szögedi…
15 évesek vagyunk! A 2008. április 17-i megnyitó tiszteletére már megemlékeztünk a kezdetekről, továbbá beszámoltunk a gyűjteményünkről és az aktuális tevékenységeinkről. Most tehát lássuk, mit tartogat a jövő! Hiszen a Röszkei Paprika Múzeum megmaradásának záloga a folyamatos fejlesztés, fejlődés. Többek között ezért találtunk ki alternatívát a hagyományos tárlatvezetésre: Az audioguide használatát. Audioguide és személyes tárlatvezetés.…
Ünnepélyes napokat, sőt heteket élünk. A 2008. április 17-i megnyitó tiszteletére háromrészes sorozattal készülünk, hogy bemutathassuk a Paprika Múzeum múltját, jelenét és a jövőjét érintő terveinket. Az előző héten képes összefoglalást adtunk a Múzeum elmúlt 15 évéről, most tehát lássuk a jelenlegi állapotát! Pontosan mi is van a másfél évtizede formálódó gyűjteményben, amiért érdemes meglátogatni…
A „félig kerek” évforduló tiszteletére képes összeállítást teszünk közzé a 15 éves Paprika Múzeum múltjáról. Megemlékezünk a nyitás utáni évekről, a paprikatermelés és -feldolgozás párhuzamos folyamatairól, a nagy eseményekről és a különleges látogatókról. A múlt után a jelen és a jövő is szerepet kap majd. Születésnapunk alkalmából ugyanis egy háromtagú minisorozattal készülünk, hogy a legfrissebb…
A Kocsis Noémi műsorvezető-újságíró és öt szerkesztőtársa által üzemeltetett utazási portál, a Bakancslista – Magyarország, „ezer hazai kaland és úticél” összefoglalója. Mi, a Paprika Múzeummal egyszer már kapcsolatba kerültünk velük: 2020 végén megjelentünk a könyvük ajánlott helyszínei között. Néhány héttel ezelőtt folytattuk az együttműködés, ugyanis Kocsis Noémi röszkei látogatásából podcast született! Ezúton is köszönjük, hogy…
A kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. két terméke – a fent említett Piros Arany és Erős Pista – évtizedek óta a hazai gasztronómia nélkülözhetetlen elemei. Elismertségük és népszerűségük nem csak Magyarországon általános, hiszen legjelentősebb márkázott exporttermékeink közé tartoznak. Ebben a bejegyzésben egy kicsit közelebbről is megismerkedünk velük! A Piros Arany és az Erős Pista története…
Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…
Múlt héten a termesztés témájában közöltünk egy cikket, vetőmagajánlót tartottunk. Következő írásunk tartalma kötődik az eddigiekhez. A mi szempontunkból talán csak egy érdekes mellékvágány, a genetika és a nemesítés területén azonban hatalmas, új távlatokat nyithat. Lássuk, milyen lehetőségeket rejt magában a világ legnagyobb paprikamutáns gyűjteménye Szentesen! Evolúció, nemesítés…paprikamutáns Először talán időzzünk el a mutáns szónál.…
Hajnaltáj, Pirkadat. Akár egy tájkép címe is lehetne. A tájat azonban az éppen felkelő nap sugaraiban fürdő síkságként kell elképzelnünk, zölden virító paprikanövényekkel és mélypiros termésekkel. Két új paprikafajtáról van szó és – mivel márciusban már máskor is ajánlottunk vetőmagot – most a részletes bemutatásuk következik. Tavaszi előkészületek Bár eddig csak rövid időszakokra mutatta meg…