A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények

Kedves Vásárlóink! Kedves Múzeumlátogatóink! Minden ősszel küldünk hírlevélben egy összefoglalót az idei termésekről, a friss őrleményekről és a webshopban megvásárolható termékekről. A teljesség igénye nélkül itt is bemutatjuk a legnépszerűbb termékeinket, melyek megrendelhetők a webáruházunkban vagy emailben, telefonon is.  Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények Az idei év is…

Paprika Napló I. „Paprika Schlesinger” bécsi marketingtevékenysége

Paprika Napló I. „Paprika Schlesinger” bécsi marketingtevékenysége

Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat rejtő – számai közül szemezgetünk. Az első cikk, amit az alábbiakban megosztunk, megmutatja, hogy a magyar paprikának milyen nagy keletje volt Bécsben, a századforduló előtt. Főleg, ha a terméket ügyes reklámkampánnyal igyekeztek eladni, ahogy azt Paprika Schlesinger is tette. Kotányi és Paprika…

Piperade. Baszk lecsó, sok paprikával, hazafias színekben

Piperade. Baszk lecsó, sok paprikával, hazafias színekben

Legutóbbi cikkünkben Molnár Anita a baszkföldi Espelette-ben tett látogatásáról írtunk. A kiváló minőségű, szigorú eredetvédelmi szabályok szerint készített termékek bemutatásának végén gasztronómiai kitérőt is tettünk. Ígéretünkhöz híven ez a bejegyzés foglalkozik majd a zamatos baszk lecsó, a piperade sajátosságaival. Nemzetek feletti klasszikus: A lecsó Valószínűleg mindenhol, ahol megterem a paradicsom és a paprika, született egy,…

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

1968 óta, október utolsó hétvégéjén mindig nagy eseményre készülnek a dél-franciaországi (tradicionálisan baszkföldi) Espelette településen: A számtalan turistát vonzó paprikafesztiválon idén Molnár Anita is részt vett. Tapasztalatait (a szegedi párhuzamokról, a Gorria fajta termesztéséről és a szigorú eredetvédelemről) ez a bejegyzés összegzi. Szeged és Espelette. Két távoli tájkörzet, közös múltbeli sajátosságok Bár a nagy földrajzi…

Paprika Napló I. „Paprika Schlesinger” bécsi marketingtevékenysége

Kvíz a Könyvért I. Amerikai chili, szegedi paprika

Kvíz a Könyvért című új sorozatunkban egy kis (nyeremény)játékra invitáljuk olvasóinkat! Mivel Molnár Anita A szögedi paprika című kötete hamarosan megjelenik, egy szerencsés – és figyelmes! – olvasónk lehetőséget kap, hogy először vegye a kezébe. Hogy mit kell ehhez tennie? 1; Végigolvasnia a könyv egy kedvcsinálóul közölt részletét. 2; Elküldenie nekünk a kérdéseinkre adandó helyes…

Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Szentmihályi életutak II. Zöld és piros paprikák

Egy frissen megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk múlt héten megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Kovács Lászlóné Varga Rozália visszaemlékezésében ezúttal keserédes epizódokat is találunk. A paraszti élet kíméletlenségét jól mutatja a kisfiú esete, aki nem látott különbséget zöld és piros paprikák között.…

Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Szentmihályi életutak II. Paprikakikészítők otthona

A Szentmihályi életutak II. című kötet megjelenéséről a közelmúltban idéztük az egyik szerző, Molnárné Szekeres Judit összefoglalóját. Ahogy a Délmagyarország is frissen tudósított róla, a második kötet méltó folyatása az elsőnek: Nehéz sorsok, személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlék a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Szentmihályi életképek elnevezésű blogbejegyzéseink folytatása. Az első alkalommal Kovács Lászlóné Varga…

A Móra-Net televízió, Szeged365 és a Délmagyarország riportja az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

I. Rózsapaprika nap a hagyományok jegyében Röszkén címmel számolt be a Móra-Net televízió az I. Röszkei Rózsanaprika napról. “A fűszerpaprika igazi jellegzetesség a Homokhátságon, az őszi betakarításhoz számtalan hagyomány kapcsolódik, mely nem merül feledésbe, hiszen a röszkei paprika múzeum gondoskodik az értékmentésről. Ennek jegyében paprikanapot tartottak október 16-án, ahol mi is látogatást tettünk és megnéztük,…

Képes beszámolónk az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

A röszkei Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub csatlakozott a „Good food, good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz, melynek keretében a röszkei Paprika Múzeummal karöltve létrehozták az I. Röszkei Rózsapaprika Napot. 2021. októberében számos európai országban rendeznek akciónapokat, ahol a helyi élelmiszer előállítást, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogatják. A…

Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Közelgő programunkat, az október 16-ra, szombatra tervezett I. Röszkei Rózsapaprika Napot már több alkalommal hirdettük. A hagyományteremtő, közösségépítő céllal életre hívott esemény elnevezése az első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle rózsapaprika gazdag múltjára reflektál. Szeged ipartörténetének sarokköve: A Pálfy család A rendelkezésükre álló történeti források szerint a Pálfy családnév már a 16. század elején is megtalálható…

Paprikafűzés régen és most – Készítsd el a saját paprikafüzéredet és vidd haza!

“A paprikafüzéres ház a legerősebb benyomás, emlék, amit őrzünk abból a világból, amikor még a szegediek az ereszek alatt szárították, érlelték a paprikát. Megigéző, nosztalgiát ébresztő látvány, ami mögött fáradságos, a család minden tagjára igényt tartó munka van: ültetik, ápolják, nevelik a növényt, leszedik a termést, válogatják, fölfűzik és fölakasztják a súlyos koszorúkat. Azután szorgos…

Szeretettel várjuk a vendégeinket az I. Röszkei Rózsapaprika napon

Szeretettel várjuk a vendégeinket október 16-án az I. Röszkei Rózsapaprika napon! Hagyományteremtő, paprikás közösségépítő céllal hoztuk létre ezt az eseményt, melyet a röszkei Paprika Malom és Múzeumban tartunk. A Rózsapaprika Nap névadója a 150 évvel ezelőtt született első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle „rózsa” paprika. A rendezvény ingyenes. A rendezvény részletes programja megtekinthető az alábbi plakáton…