A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Szentmihályi életutak II. Paprikaszedés gyerekszemmel

Szentmihályi életutak II. Paprikaszedés gyerekszemmel

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Legutóbb egy idős asszony emlékein keresztül láthattuk, milyen örömet okozhatott a szépen termő paprikaföld. Ezúttal – hiszen ősz eleje van – megmutatjuk, hogy festett a paprikaszedés gyerekszemmel. A cikket…

A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

Múlt heti cikkünkben – mikor a halászlé és Szeged közös múltjáról meséltünk – már jeleztük, hogy idén mi is részt veszünk a XXV. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. Szeptember 2. és 4. között le is zajlott az esemény, ahol hazai és külföldi érdeklődőket fogadhattunk és számos tapasztalattal gazdagodtunk. Következzen a Halfesztivál krónikája! Az Országjáró Kincsesláda is a…

A szegedi paprika története

A szegedi halászlé története

Mivel hamarosan kezdődik a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – és már mi is nagyon készülünk! – ezúttal Szeged, a szegedi paprika és a szegedi halászlé közös múltját idézzük. A témát Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének Halászlék, gulyások, paprikások és pörköltek című fejezete kiválóan feldolgozza. A szegedi halászlé „A szegedi halászlé fogyasztása és főzése…

Piros őrlemény „zölden”. Biopaprika és ökológiai gazdálkodás

Piros őrlemény „zölden”. Biopaprika és ökológiai gazdálkodás

Ha valaki igazán mélyre ássa magát a növénytermesztés és a mezőgazdaság témájában, hamar szembesülni fog a fenntarthatóság kérdésével. A növényápolásról szóló cikkünkben már mi is súroltuk a fogalmat. Kevesebb szén-dioxid-kibocsátás, tisztább levegő és víz, hulladékmentes törekvések, organikus talajkezelés…Ezek, az élet sok más területén is releváns fogalmak szorosan kapcsolódnak a biopaprika termesztésének lehetőségeihez is. Az ökológiai…

Egy csipet csili IX. A paprikatartósítás különleges út

Egy csipet csili IX. A paprikatartósítás különleges útjai

Egy csipet csili címmel gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Az egzotikus, perzsa töltött paprika elkészítése után következzen egy globális művelet: A befőzés, eltevés vagy tartósítás. A gyümölcsök és zöldségek folyamatos érése miatt a nyár nemcsak a friss termések élvezetének, hanem a konzerválásuknak is az időszaka.…

Szívügyünk a paprika

Szívügyünk a paprika

Több mint 5 éve írjuk a Paprika Blogot, és ha körvonalazódik is a sok történetből, hogy kik vagyunk, kifejezetten magunkról, a PaprikaMolnárról keveset mondtunk. Most mindenről mesélünk, ami mi vagyunk. Vállalkozók, termékfejlesztők, kistermelők partnerei, hagyományőrzők, vendéglátók. Cég. Családi mikrovállalkozás. Többes szám első személyben fogalmazok, mert segítségem is van az írásban. Kollégák és paprikások, régen és…

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Több cikket is szenteltünk már Bálint Sándornak (írtunk róla például az alsóvárosi búcsú kapcsán), 1904. augusztus 1-ji születési dátuma apropóján most ismét az ő emléke előtt tisztelgünk. Az etnográfus-művészettörténész a magyar Alföld, közelebbről pedig Szeged európai hírű kutatója volt, feldolgozott témái között a szögedi paprika is szerepelt. A folyamatot, hogy miként vált a paprika a…

Ess eső, ess! Paprikatermés, 2022.

Ess eső, ess! Paprikatermés, 2022.

Az idei nyárból már több telt el, mint amennyi még hátravan, közeledik július vége. A paprikatermés tekintetében ilyenkor már próbálkozhatunk óvatos becslésekkel. A palánták május első felében történt kiültetése több mint két hónappal ezelőtt zajlott. Lássuk tehát a növények állapotát, még akkor is, ha úgy tűnik, az időjárás ellenünk dolgozik. „Ess eső, ess!” Ez az…

Szentmihályi életutak II. „Ez okozott igazán örömet...ha szép volt a paprika!”

Szentmihályi életutak II. „Ez okozott igazán örömet…ha szép volt a paprika!”

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. A korát megelőzően modern és kényelmes Szánthó-ház után lássunk valami igazán egyszerűt és meghatót. Egy szentmihályi asszony visszaemlékezését arról, mi kellett ahhoz, hogy boldog pillanatokat élhessen át. Megművelt föld,…

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. A csilis édesburgonya-saláta után most perzsa töltött paprika következik. Egy magyaros csavarral, hiszen a mi variációnkból a prémium szegedi paprika sem maradhat ki! Chili & Vanília és perzsa töltött paprika A nyár egyik leghatározottabb íze…

Paprika Napló V. Paprikahamisítás és politikai szélsőségek

Paprika Napló V. Paprikahamisítás és politikai szélsőségek

Paprika Napló című sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat érintő – számai közül szemezgetünk. Múlt alkalommal egy nagyszabású „paprikaankétot” idéztünk fel. Mai témánk 1921-ben történt, sajnos azonban nem is lehetne aktuálisabb. A háborús helyzet, a forrongó geopolitikai konfliktusok termelésre és gyártásra gyakorolt negatív hatásairól szól. Ezek egyike a paprikahamisítás jelensége. Paprikahamisítás és…

Régiók Kincsei: A fűszerpaprikánk ott van a Dél-Alföld minőségi, magyar termékei között!

Régiók Kincsei: A fűszerpaprikánk ott van a Dél-Alföld minőségi, magyar termékei között!

A SPAR Magyarország Régiók Kincsei programján belül a PaprikaMolnár fűszerpaprikája is bekerült a hódmezővásárhelyi körzet prémium finomságai közé! A mézbortól a fűszerpaprikáig. Régiók Kincsei Magyarországon és a Dél-Alföldön Az idei év végéig a SPAR Magyarország 6 regionális központot fog nyitni, melyek a vonzáskörzetükben tevékenykedő, bizonyos szempontoknak megfelelő partnerekkel működnek majd együtt. 4 régió pedig máris…