A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Paprikás, pikáns receptötletek. Valami csípős, böjtös és mexikói

Paprikás, pikáns receptötletek. Valami csípős, böjtös és mexikói

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A farsangi részeges tarjaszeletek után egy csípős, böjtös fogára esett a választásunk: Íme a lencsés enchilada! Csípős, böjtös…Biztos, hogy a kettő összeillik? De még mennyire! A Paprika…

A szögedi paprika. Paprikatörténet II.

A szögedi paprika. Paprikatörténet II.

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…

"E" szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

A szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv most induló, online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar…

A kiskundorozsmai szélmalom szélmolnárjai

A kiskundorozsmai szélmalom szélmolnárjai

Múlt héten, mikor az Itthon Bánátban Egyesületről írtunk, megemlítettük a vízimalmok iránti elkötelezettségüket is. Továbbá arról is szó esett, hogy a Paprika Múzeumon kívül a kiskundorozsmai szélmalom is a céljaik között szerepelt. Most mi is szentelünk néhány mondatot az egykor gabona- és paprikaőrlésre használt, ma is funkcionáló épületnek. Kiskundorozsmai malomkronológia A szélmalom – mint az…

Itthon Bánátban. Közösségépítés, szó szerint

Itthon Bánátban. Közösségépítés, szó szerint

A Paprika Múzeumban megfordult csoportokról rendszeresen beszámolunk, már több cikket is kitöltöttünk látogatóink bemutatásával. Múlt kedden azonban olyan találkozásban volt részünk, amit nem felejtünk el egyhamar: Az önkéntesség (és az önzetlenség) olyan tiszta megnyilvánulását láttuk, amit egy mese részének hinnénk, ha nem találkoztunk volna az Itthon Bánátban Egyesülettel. Itthon Bánátban A civil szervezet tagjai a…

Paprikás, pikáns receptötletek. Részeges tarjaszeletek

Paprikás, pikáns receptötletek. Részeges tarjaszeletek

Paprikás, pikáns receptötletek című új sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A részeges tarjaszeletek időzítését meghatározza a jelzőjük: Igazi farsangi ínyencséget ajánlunk! Farsang: A bőség ideje A vízkereszttől hamvazószerdáig (idén február 22-ig) tartó farsangról ma már a…

A csípős ételek világnapja: Január 16.

A csípős ételek világnapja: Január 16.

Külön világnappal büszkélkedhet a radírgumi, a kutyakeksz és a párnacsata is. Az előbbi felsorolás után talán nem is hangzik olyan meredek állításnak, hogy a fűszeres és csípős ételek rajongói is kaptak egy ünnepi dátumot: Január 16-át. A fűszeres és csípős ételek gazdag múltja Bár a csípős ételek világnapjának – mint annyi más, mesterségesen létrehozott ünnepnapnak…

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai II.

Sebők Tibor, a Malomipari Múzeum korábbi vezetője, nagyszerű blogtémára hívta fel a figyelmünket: A Múzeum digitális gyűjteményében megtalálhatók az egykori szaklap, az 1904 és 1938 között megjelenő, Molnárok Lapja példányai. A kiadvány kérdezz-felelek rovatában bármelyik előfizető kérdezhetett, a szerkesztő által felkért szakértő pedig gondoskodott a válaszokról. Újabb blogbejegyzésünkben folytatjuk a múlt alkalommal megkezdett témát, a…

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai

Sebők Tibor, a Malomipari Múzeum korábbi vezetője, nagyszerű blogtémára hívta fel a figyelmünket: A Múzeum digitális gyűjteményében megtalálhatók az egykori szaklap, az 1904 és 1938 között megjelenő, Molnárok Lapja példányai. A kiadvány kérdezz-felelek rovatában bármelyik előfizető kérdezhetett, a szerkesztő által felkért szakértő pedig gondoskodott a válaszokról. Molnárok Lapja, 1934. december 29. 244. kérdés A szaklap…

Szent-Györgyi társaságban. Magyar találmányok év végére

Szent-Györgyi társaságban. Magyar találmányok év végére

A Nobel-díjas magyar tudós, Szent-Györgyi Albert már több cikkünk főszereplője volt. A paprikát és a C-Vitamin izolációját érintő felfedezése azonban csak egy az olyan magyar találmányok sorában, melyek ma is az életünk szerves részei. Az év utolsó posztjában magyar kutatók munkássága előtt tisztelgünk, Török Réka Dalma írása alapján. Magyar találmányok: A golyóstolltól a hologramig Lakosságszámának…

Jézuskafészök és pontyhalászlé. Karácsonyi szokások, karácsonyi receptek

Jézuskafészök és pontyhalászlé. Karácsonyi szokások, karácsonyi receptek

Múlt vasárnap már négy gyertya égett az adventi koszorún, hamarosan itt a szenteste. Ebből az alkalomból felidézünk néhány szegedi népszokást és ajánlunk egy igazi szegedi receptet. Hiszen az ünnephez sok helyen olyan szorosan kötődik a pontyhalászlé, akárcsak a karácsonyfa! Egy régi szegedi szenteste A szenteste még nem karácsony. Az igazi ünnep előestéjéről (vigíliájáról) van szó,…

A legjobb magyar fogások - ahogy a külföldiek látják

A legjobb magyar fogások – ahogy a külföldiek látják

A legtöbben, ha idegen országba utazunk, mindenképpen sort kerítünk az adott terület ételeinek megkóstolására is. A menü összeállításában nyújt segítséget a Taste Atlas. Egyfajta gasztronómiai gyűjtemény, ami ötleteket kínál az utazóknak – és összegzi a korábbi utazók benyomásait. Most mi is közöljük a tíz legnépszerűbb étel listáját, érdekes látni, hogy melyik magyar fogások a külföldiek…