A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

PaprikaMolnár termék kiszállítások ideje, decemberi munkarend

Kedves Látogatóink! Köszönjük az egész éves megtisztelő figyelmet és a termék vásárlásokat. Szeretnénk tájékoztatást adni az ünnepek körüli termék kiszállításokról és a decemberi munkarendünkről. A webáruházunkban folyamatosan adható le rendelés. 2020. december hónapban a december 16-ig beérkezett rendeléseket tudjuk teljesíteni. A 2020. december 17-2021. január 3-ig megrendelt termékek kiszállítása január 5-én indul. A webáruház ügyfélszolgálatunk…

A Bakancslista – Magyarország című könyvbe a Paprika Múzeumunk is belekerült

A napokban kaptunk egy fotót, mely a Bakancslista – Magyarország című könyv egyik oldaláról készült. Örömmel láttuk, hogy a 354. ajánlott helyszínen a Röszkei Paprika Parkot említik, azon belül is kiemelve a Paprika Múzeumunkat. Idézet a könyvből: “Figyeld meg a paprikaőrlést! A Röszkei Paprika Park valójában egy őrlőüzem, amelyet szívesen megmutatnak, de falai között létrehoztak egy…

Szentmihályi életképek III. "Nagyon mögható" Szánthó-emléktábla - a paprikás múlt mementója

Szentmihályi életképek III. “Nagyon mögható”. Szánthó-emléktábla – a paprikás múlt mementója

Szentmihályi Életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb részletesen bemutattuk, hogyan is fest egy paprikatermesztő háza. Ma nagyobbat gondoltunk: Lássuk a paprikamalom épületének múltját, melyre a falán található Szánthó-emléktábla figyelmeztet. Sikeres vállalkozás, családi összefogás Szánthó Mihály és fiai újító, innovatív szemlélete, malomalapítása már több alkalommal szóba került itt, a blogon.…

PaprikaMolnár karácsonyi ajándékötletek

Decemberben, a karácsonyi ünnepekre minden évben egyre többen választják a PaprikaMolnár termékeinket ajándékba. Ilyenkor nem csak a konyhák, éttermek vásárolnak nagy tételben fűszerpaprika őrleményekeket és fűszerkeverékeket, hanem cégek és magánszemélyek is rendelnek ajándékozási célra. A PaprikaMolnár webáruházunkban október közepétől már idei frissen őrölt fűszerpaprika-őrlemények, ételízesítők, fűszerkeverékek kaphatók, ezek a legnépszerűbb termékek. Elérhetővé tettünk paprikás ajándéktárgyakat…

A tudós titkai I. Közel Istenhez. Szent-Györgyi szabadideje

A tudós titkai I. Közel Istenhez. Szent-Györgyi szabadideje

Ebben az időszakban, mikor valószínűleg mindenkinek hiányoznak a csoportos tevékenységek, a közös időtöltés, egy történetet hoztunk arról, mennyire inspiráló lehet az egyedüllét is. Ebben a cikkben azt mutatjuk meg az Olvasóknak, miként képzelte az ideális nyaralást Nobel-díjas tudósunk, milyen volt Szent-Györgyi Albert szabadideje. Változatos források. A Szegedi Egyetemi Tudástár Szent-Györgyiről, a C-vitaminról, Nobel-díjas felfedezéséről és…

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Előző alkalommal a csípős paprika, pontosabban a kapszaicin, pozitív tulajdonságairól, gyógyhatásairól közöltünk cikket. A héten más szemszögből közelítünk a témához: Sorra vesszük, miként válhat a paprika a megelőzés eszközévé, nem gyógyszerként írunk róla, hanem egészségvédő oldalát mutatjuk be. A csípős fogások hatásmechanizmusa Az erőspaprikával készült ételek áldásairól már több alkalommal szóltunk. Az időjárás hidegre fordulásával…

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Korábban is említést tettünk már a paprika erejéért felelős vegyület, a kapszaicin, áldásos hatásairól. Ez alkalommal részletes beszámolót nyújtunk az egészségmegőrzés és a csípős paprika szoros összefüggéseiről. A kapszaicin vegyülete és története Ha a kapszaicin meghatározását a vegyészet felől közelítjük, annyit fontos kiemelni, hogy az alkaloidok csoportjába tartozik és rendkívül stabil vegyületnek számít. Nem bomlik…

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

Éppen egy hónapja indítottunk új sorozatot, Paprikagastro címmel. Célunk különböző korok és társadalmi helyzetek paprikás receptjeit közvetíteni. Legutóbb a kora újkori főúri asztalok tartalma „került terítékre”, egzotikus keleti fűszerekkel, de legtöbbször paprika nélkül. Most ugorjunk egy nagyot az időben, lássunk egy igazi csirkepaprikás receptet és az 1960-as, ’70-es évek ma már retrónak számító kínálatát! Az…

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Körülbelül egy hónapja sorozatot indítottunk a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötetből. Célunk, hogy a színes leírásokon keresztül közelebb hozzuk egy paprikás település lakóinak mindennapi életét. Legutóbb elmeséltük egy paprikafüzérek között indult, „kommendált” házasság történetét. A házassághoz azonban önálló háztartás is szükségeltetik, ezért most lássuk, hogyan is festett egy paprikatermesztő háza! A lakóház és a gazdasági…

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Nem is volt még olyan régen, amikor nyáron a várható paprikatermésről adtunk hírt. Most már nem csak találgatunk, a szezon nagy része mögöttünk van, tényleges tapasztalatokkal rendelkezünk. Lássuk, milyen a 2020-as termésértékelés. Az idei termésértékelés. Egy megpróbáltatásokkal teli szezon Az idei év mindannyiunkat próbára tett, ráadásul az időjárás sem kedvezett a fűszerpaprikásoknak. A téli-tavaszi csapadékmentes…

A papríkató törA papríkató törökbors. Honnan származik a paprika név?

A papríkató törökbors. Honnan származik a paprika név?

Paprika… A fűszer elnevezése sajátos. Több nyelvben ugyanilyen vagy hasonló formában található meg, a magyar társalgások és a magyar asztali örömök asszociációját kelti. A piros őrlemény – és elnevezése – azonban nagy utat járt be, és nagy változásokon ment keresztül, míg mai formáját elnyerte. Hogy hogyan lett a törökbors végül magyar fűszer? Lássuk a történetet!…

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…