A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
A „félig kerek” évforduló tiszteletére képes összeállítást teszünk közzé a 15 éves Paprika Múzeum múltjáról. Megemlékezünk a nyitás utáni évekről, a paprikatermelés és -feldolgozás párhuzamos folyamatairól, a nagy eseményekről és a különleges látogatókról. A múlt után a jelen és a jövő is szerepet kap majd. Születésnapunk alkalmából ugyanis egy háromtagú minisorozattal készülünk, hogy a legfrissebb…
A Kocsis Noémi műsorvezető-újságíró és öt szerkesztőtársa által üzemeltetett utazási portál, a Bakancslista – Magyarország, „ezer hazai kaland és úticél” összefoglalója. Mi, a Paprika Múzeummal egyszer már kapcsolatba kerültünk velük: 2020 végén megjelentünk a könyvük ajánlott helyszínei között. Néhány héttel ezelőtt folytattuk az együttműködés, ugyanis Kocsis Noémi röszkei látogatásából podcast született! Ezúton is köszönjük, hogy…
A kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. két terméke – a fent említett Piros Arany és Erős Pista – évtizedek óta a hazai gasztronómia nélkülözhetetlen elemei. Elismertségük és népszerűségük nem csak Magyarországon általános, hiszen legjelentősebb márkázott exporttermékeink közé tartoznak. Ebben a bejegyzésben egy kicsit közelebbről is megismerkedünk velük! A Piros Arany és az Erős Pista története…
Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…
Múlt héten a termesztés témájában közöltünk egy cikket, vetőmagajánlót tartottunk. Következő írásunk tartalma kötődik az eddigiekhez. A mi szempontunkból talán csak egy érdekes mellékvágány, a genetika és a nemesítés területén azonban hatalmas, új távlatokat nyithat. Lássuk, milyen lehetőségeket rejt magában a világ legnagyobb paprikamutáns gyűjteménye Szentesen! Evolúció, nemesítés…paprikamutáns Először talán időzzünk el a mutáns szónál.…
Hajnaltáj, Pirkadat. Akár egy tájkép címe is lehetne. A tájat azonban az éppen felkelő nap sugaraiban fürdő síkságként kell elképzelnünk, zölden virító paprikanövényekkel és mélypiros termésekkel. Két új paprikafajtáról van szó és – mivel márciusban már máskor is ajánlottunk vetőmagot – most a részletes bemutatásuk következik. Tavaszi előkészületek Bár eddig csak rövid időszakokra mutatta meg…
Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A farsangi részeges tarjaszeletek után egy csípős, böjtös fogára esett a választásunk: Íme a lencsés enchilada! Csípős, böjtös…Biztos, hogy a kettő összeillik? De még mennyire! A Paprika…
Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…
Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv most induló, online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar…
Múlt héten, mikor az Itthon Bánátban Egyesületről írtunk, megemlítettük a vízimalmok iránti elkötelezettségüket is. Továbbá arról is szó esett, hogy a Paprika Múzeumon kívül a kiskundorozsmai szélmalom is a céljaik között szerepelt. Most mi is szentelünk néhány mondatot az egykor gabona- és paprikaőrlésre használt, ma is funkcionáló épületnek. Kiskundorozsmai malomkronológia A szélmalom – mint az…
A Paprika Múzeumban megfordult csoportokról rendszeresen beszámolunk, már több cikket is kitöltöttünk látogatóink bemutatásával. Múlt kedden azonban olyan találkozásban volt részünk, amit nem felejtünk el egyhamar: Az önkéntesség (és az önzetlenség) olyan tiszta megnyilvánulását láttuk, amit egy mese részének hinnénk, ha nem találkoztunk volna az Itthon Bánátban Egyesülettel. Itthon Bánátban A civil szervezet tagjai a…
Paprikás, pikáns receptötletek című új sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A részeges tarjaszeletek időzítését meghatározza a jelzőjük: Igazi farsangi ínyencséget ajánlunk! Farsang: A bőség ideje A vízkereszttől hamvazószerdáig (idén február 22-ig) tartó farsangról ma már a…