A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

aprikamolnár múzeumpedagógia foglalkozások

Iskolakezdés a Paprika Múzeumban

Iskolakezdés a Paprika Múzeumban Múlt heti bejegyzésünk után ( a Paprika Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásairól ) megfogalmazódott az igény, hogy szánjunk egy napot kifejezetten iskolák fogadására a PaprikaMolnár Paprika Múzeumába. Úgy döntöttünk, hogy mivel a szeptember az új tanév kezdetét jelenti, és ilyenkor még nincsenek a diákok túlzottan leterhelve, kedvezményes áron hirdetjük meg foglalkozásainkat. 2019. szeptember…

Múzeumpedagógia a PaprikaMolnárnál!

Ismered a Volt egyszer egy paprika…. Kezdetű hajtogatós gyerekjátékot? Múzeumpedagógia a PaprikaMolnárnál!

Múzeumpedagógia a PaprikaMolnárnál!   Volt egyszer egy paprika, paprikából Jancsika, Jancsikából kiskirály, kiskirályból tulipán. Múzeumpedagógia a PaprikaMolnárnál! A paprika metamorfózisát bemutató hajtogatós játékot a legtöbb kisgyermekes család ismeri. Az ügyes ábra azonban csak csepp a tengerben, ha a paprika kreatív felhasználási lehetőségeiről, és fejlesztő játékokban való alkalmazásáról beszélünk. A versikét sokan ismerik Tulipánból paprika… kezdettel…

A karcagi birkapörkölt

Ehető örökség III. „A fej a megtisztelt vendégé!” Karcagi birkapörkölt.

Egy alkalommal már belementünk a paprikás, a pörkölt és a gulyás közti árnyalatnyi, mégis lényegi különbségekbe. Az igazi, autentikus pörkölt tulajdonságainak felelevenítésére most is szükség lesz, hiszen új cikkünkben – maradva a hungarikumoknál – a téma a karcagi birkapörkölt lesz. Az étel kulturális háttere A karcagi birkapörkölt receptje csak Karcag és a Nagykunság történelmének, helytörténeti…

sabai kolbász és Gyulai páros

Ehető örökség II. Csabai vastag és gyulai páros

Hungarikumokat bemutató cikksorozatunk első részében már említettük a híres csabai és gyulai kolbászt. A két békési ínyencség részletes vizsgálata során bebizonyosodik, hogy a kolbász- és a paprikatörténelem több ponton is érinti egymást. Csabai vastagkolbász A csabai vastagkolbász története tulajdonképpen a paprika felbukkanásával kezdődik. Csaba városának hentesei már a 18. században is különleges recepteket ismerő, komoly…

Ehető örökség I. Hungarikumok és fűszerpaprika

Bár a hungarikumok fogalma mára már beépült a köznyelvbe, talán mégsem felesleges tisztázni a szó pontos jelentését. Egy 2012-ben elfogadott törvény szerint a hungarikum egy gyűjtőfogalom, mely kivételes értékeivel, megkülönböztetésre méltó, egyedi tulajdonságaival a magyarság csúcsteljesítményét jelöli. Hungarikummá való minősítésre bármelyik állampolgár javaslatot tehet. A folyamat természetesen azért nem máról holnapra zárul, az ajánlott hungarikumnak…

A legszögedibb szögedi és a legszögedibb fűszer

Bálint Sándor néprajzkutató, művészettörténész, „a legszögedibb szögedi” 1904. augusztus 1-jén született Szeged-Alsóvárosban. Idén tehát éppen 115 éve annak, hogy a jeles kutató meglátta a napvilágot, akinek munkássága a folklorsztika és a népi vallásosság kutatása terén egyaránt nemzetközi jelentőségű. Tudományos eredményein túl mindenképpen említést érdemel tanítványainak nyújtott önzetlen segítsége és mély emberszeretete is. Sok egyéb eredménye…

Mögérött a paprika! Júliusi helyzetjelentés

Mögérött a paprika, mög, Hol hálunk az éjszaka mög?   A szegedi népdal már nem is lehetne aktuálisabb. Természetesen azért sokkal precízebbek lehetünk, ha a „mögérött” szó helyett az „érik”-et használjuk. A folyamat még egyáltalán nem fejeződött be, viszont egyre látványosabb eredményei vannak. Július táján már találkozhatunk pirosodó paprikahüvelyekkel. A termés mérete és térfogata egyre…

Munkások, modern üzemek, falusias külső. Alsóváros, 1959.

Előző heti témáinkhoz hasonlóan ismét egy régi Délmagyarország-cikket választottunk a bejegyzés tárgyául. Az 1959 augusztus 6-án kelt, „A vörös molnárok között” c.  leírás fókuszában Alsóváros áll. Míg napjainkban a városrész autentikus jellegének megőrzésére törekszünk, addig a riport írója szerint a gyors modernizálás a cél. A paprikamolnárok és hasítók pedig a mindenkori munkások szerepében jelennek meg…

Pártkongresszus és hasítás: 1954-es szegedi életkép

Emlékeznek még előző heti bejegyzésünkre? Biztos sokaknak feltűnt, hogy a szegedi paprika eredetvédelméről szóló, 1914. áprilisi Délmagyarország-cikk az első világháború közeledésének tükrében is értelmezhető. A mára kiválasztott 1954-es tudósításnak már a Rákosi-korszak ad keretet. Precíz leírást olvashatunk a hasítóban folyó mindennapi munkákról, természetesen olyan kulcsszavakkal megtűzdelve, mint például a pártkongresszus és a 200%-os teljesítmény. Ha…

Spanyol paprika, szegedi paprika? Eredetvédelem 1914-ben

Olvasóink bizonyára emlékeznek néhány héttel ezelőtt közölt írásunkra, melyben a szegedi paprika értékeit taglaltuk az élelmiszer-biztonsági világnap kapcsán. Érdekes, hogy a szegedi paprika és az importáru (jelen esetben a spanyol paprika) viszonya, a helyi értékek védelme és a termelők nehéz helyzete több mint száz évvel ezelőtt ugyanolyan aktuális kérdések voltak, mint napjainkban. A lenti szöveg…

Dísz, dísznövény, festékanyag? A dekoratív paprika!

„Valami olyan egzotikus dísz ez, hogy ennek a kedvéért idegenforgalmat lehetne indítani Kalkuttától s Londontól kezdve, akárhonnan, mert ez valami csodálatos specialitás. Gyönyörű. Elképzelhetetlenül szép a paprika díszű falusi udvar” – írta Móricz Zsigmond, a sokat emlegetett Paprikaszagú levegőben című, szegedi benyomásokat rögzítő kötetében. És valóban, a paprika – azon túl, hogy legalapvetőbb ételeink legalapvetőbb…

A palántától a pörköltig. Paprikafeldolgozás 10 lépésben

Kedvenc kiadós, magyaros ételeink – például a töltött káposzta, a halászlé és természetesen a pörkölt – sosem kerülhetnének az asztalra töltött paprika nélkül. A palántától a pörköltig azonban hosszú út vezet. Új poszterünk 10 lépésbe sűrítve tálalja az őrlemény előállításához szükséges hosszú időt és rengeteg munkát. Először is emlékezzünk vissza a kezdetekre. A paprikát nem…