A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.
Paprika Malom, Múzeum és Blog
A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.
A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.
Július-augusztus táján mindenki számára ismerős lehet a látvány, amikor az érés során a növényeken az eredetileg zöld paprikahüvelyek színe fokozatosan pirossá válik. A téma aktualitása miatt ezen a héten az érés folyamatához kötődően szeretnék egy-két információt közzétenni. Az érés idejét természetesen nem lehet egy adott dátumhoz kötni, több tényező is hatással van rá. Függ a…
A paprikatermelők társadalma, munkaszervezete még számos adattal bővíthető. Éppen ezért a jelenlegi bejegyzésben a múlt héten elkezdett téma további kifejtését tervezem. Az őrlés megjelenése előtt a termelő maga dolgozta fel a termést: füzérbe fűzte, hasította, szárította, törte a paprikát. A feldolgozás fejlődésével, a csípmentes őrlemény iránti igény megjelenésével, a termelés és feldolgozás részben szétvált. A…
A paprikás társadalom, a szegedi paprikatermelés ősfészke Alsóváros és a Szegedtől délre és nyugatra eső fekete földek és barna homok: Röszke, Szentmihály, Hattyas, Gyálarét, Domaszék, Nagyszéksós települések újkori fellendülése az Alsóvárosról kitelepülő kertészettel, dohány- és paprikatermeléssel foglalkozó családoknak köszönhető. A szegedi paprikát a 19. század közepéig a családi parasztgazdaságok termesztették és dolgozták fel a maguk…
A továbbiakban Thaiföld ízeivel, pontosabban a chili thaiföldi szerepével ismerkedünk. Néhány héttel korábban röviden vázoltam, mi is a chili jelentősége a mexikói konyhában, milyen változatos formákban jelenik meg a zöldség a fogások között. Most nézzük meg, milyen karriert futott be a paprika a bolygó túlsó oldalán! Bár a távolság óriási, és a kulturális közeg teljesen…
Ebben a bejegyzésben a rendszertan és a kémia területéről igyekszem bemutatni néhány, a fűszerpaprikát érintő alapfogalmat. A leírást a növény taxonómiai besorolásával kezdem, később áttérek legmeghatározóbb külső jellemzőinek, és a háttérben álló vegyészeti folyamatoknak az ismertetésére. Lássuk a rendszertan területét: A Magyarországon termesztett valamennyi étkezési és fűszerpaprika-fajta a burgonyafélék családjába (Solanaceae), a Capsicum nemzetségbe, a…
A mai cikkben a fajták leírásaival a múlt héten elkezdett témát igyekszem folytatni, illetve részletesen kidolgozni. A most kiválasztott jellemzések természetesen semmiképpen sem adhatnak árnyaltabb összképet, mint a korábbi „portrék”. Hiszen a bemutatható növények listája továbbra is páratlanul gazdag. Célom ezért most is az összkép színesítése, és a fajták közül néhány kiragadott példa pontos ismertetése. Az…
A következő bejegyzésben kiemelek néhányat a paprikafajták közül, és az adott növények pontos, termelők által is hasznosítható bemutatására törekszem. Természetesen a teljesség igénye szóba sem jöhet, hiszen számtalan változatot és hibridet ismerünk. Éppen ezért a paprikafajták közül spontán választottam három képviselőt, csípős és csípősségmentes növényeket egyaránt. Kezdjük talán az utóbbiakkal. Ma már szinte magától értetődőnek…
Bár a fűszerpaprikát és a különböző őrleményeket hajlamosak vagyunk a magyar konyha alapelemeinek tekinteni, a növény amerikai eredete vitathatatlan. Kiindulópontja és legalapvetőbb közege pedig ma is Mexikó. A fűszerpaprika és chili tulajdonképpen a világ legelterjedtebb konyhanövényei. A következő posztban igyekszem bemutatni, hogyan „viselkedik” a paprika idegen, egzotikus étkezési kultúrák részeként. A magyar konyha főleg színezi,…
A paprika jelentősége a magyar gasztronómiában közismert és vitathatatlan, az elnevezés eredete azonban valószínűleg tisztázást igényel. A paprika és a növény őshazájában ismert, amerikai neve, a chili között vajmi kevés hasonlóság van, az elnevezés mégis a magyar nyelvből vált nemzetközileg ismertté. Sok nyelvben nem tesznek különbséget – legfeljebb jelzők segítségével – a bors és a…
Napjainkban talán már természetesnek vesszük, hogy az őrölt paprika készen megvásárolható, a zöldség feldolgozását modern üzemek végzik. A 20. század közepéig azonban az őrleményig hosszú és fáradtságos út vezetett. Ebben a bejegyzésben a kikészítés bemutatására törekszem. Kikészítésnek nevezzük a szikkasztott füzérek feldolgozását, őrlésre való előkészítését, mely több munkafázisból állt: Hasítás, szárítás, törés, rostálás, melynek végeredménye,…
A címben szereplő három szó között egy, a magyar gasztronómia iránt érdeklődő külföldi vendég valószínűleg nem sok különbséget látna. Hiszen a paprikás, a pörkölt és a gulyás egyaránt élénkpiros színű a híres magyar fűszerpaprikától, húst tartalmaz rövidebb vagy hosszabb lében, gyakran csípős is. Való igaz, a három étel részletesebb leírására van szükség, hogy világosan lássuk…
A híres törött paprika előállításához a megfelelő palántanevelés az első lépés, amire kora tavasszal, március táján került sor. A következő munkafolyamat pedig az ültetés volt, amivel tanácsos volt megvárni május közepét, végét. Tehát éppen időben vagyunk ahhoz, hogy a paprikatermesztés első lépcsőit áttekintsük! Ebben a posztomban az archaikus módszert elevenítjük fel, és megismerkedünk Orbán és…