A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Egy csipet csili II. Pikáns sütőtökkrémleves

Egy csipet csili II. Pikáns sütőtökkrémleves

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Október elején a csípős gombapaprikás került terítékre, ezúttal a sütőtöké a főszerep. A pikáns sütőtökkrémleves ideális választás egy nyirkos, didergős estére. Egy sokoldalú zöldség…vagy gyümölcs? A sütőtököt valószínűleg sokan a zöldségek közé sorolnák, rendszertanilag azonban…

December 14-ig rendelhetők meg a karácsonyi ajándékcsomagjaink

Kedves Vásárlóink!  Meglepetéssel készültünk! A legnépszerűbb termékeinkhez egyedi dobozokat és egyedi matricákat készítettünk és ezekből különleges karácsonyi csomagokat állítottunk össze. Ajándékötletek Ezek a csomagok karácsonyi ajándékötletek, melyek dec. 14-ig rendelhetők meg a webáruházunkban. Az ajándékcsomag szállítása kérhető közvetlenül a szeretteidnek is ajándékba. Karácsonyi csomagjaink A csomagokban a megszokott minőséget találod új csomagolásban. A környezettudatosság jegyében…

Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények

Kedves Vásárlóink! Kedves Múzeumlátogatóink! Minden ősszel küldünk hírlevélben egy összefoglalót az idei termésekről, a friss őrleményekről és a webshopban megvásárolható termékekről. A teljesség igénye nélkül itt is bemutatjuk a legnépszerűbb termékeinket, melyek megrendelhetők a webáruházunkban vagy emailben, telefonon is.  Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények Az idei év is…

Paprika Napló I. „Paprika Schlesinger” bécsi marketingtevékenysége

Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat rejtő – számai közül szemezgetünk. Az első cikk, amit az alábbiakban megosztunk, megmutatja, hogy a magyar paprikának milyen nagy keletje volt Bécsben, a századforduló előtt. Főleg, ha a terméket ügyes reklámkampánnyal igyekeztek eladni, ahogy azt Paprika Schlesinger is tette. Kotányi és Paprika…

Piperade. Baszk lecsó, sok paprikával, hazafias színekben

Legutóbbi cikkünkben Molnár Anita a baszkföldi Espelette-ben tett látogatásáról írtunk. A kiváló minőségű, szigorú eredetvédelmi szabályok szerint készített termékek bemutatásának végén gasztronómiai kitérőt is tettünk. Ígéretünkhöz híven ez a bejegyzés foglalkozik majd a zamatos baszk lecsó, a piperade sajátosságaival. Nemzetek feletti klasszikus: A lecsó Valószínűleg mindenhol, ahol megterem a paradicsom és a paprika, született egy,…

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

1968 óta, október utolsó hétvégéjén mindig nagy eseményre készülnek a dél-franciaországi (tradicionálisan baszkföldi) Espelette településen: A számtalan turistát vonzó paprikafesztiválon idén Molnár Anita is részt vett. Tapasztalatait (a szegedi párhuzamokról, a Gorria fajta termesztéséről és a szigorú eredetvédelemről) ez a bejegyzés összegzi. Szeged és Espelette. Két távoli tájkörzet, közös múltbeli sajátosságok Bár a nagy földrajzi…

Paprika Napló I. „Paprika Schlesinger” bécsi marketingtevékenysége

Kvíz a Könyvért I. Amerikai chili, szegedi paprika

Kvíz a Könyvért című új sorozatunkban egy kis (nyeremény)játékra invitáljuk olvasóinkat! Mivel Molnár Anita A szögedi paprika című kötete hamarosan megjelenik, egy szerencsés – és figyelmes! – olvasónk lehetőséget kap, hogy először vegye a kezébe. Hogy mit kell ehhez tennie? 1; Végigolvasnia a könyv egy kedvcsinálóul közölt részletét. 2; Elküldenie nekünk a kérdéseinkre adandó helyes…

Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Szentmihályi életutak II. Zöld és piros paprikák

Egy frissen megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk múlt héten megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Kovács Lászlóné Varga Rozália visszaemlékezésében ezúttal keserédes epizódokat is találunk. A paraszti élet kíméletlenségét jól mutatja a kisfiú esete, aki nem látott különbséget zöld és piros paprikák között.…

Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Szentmihályi életutak II. Paprikakikészítők otthona

A Szentmihályi életutak II. című kötet megjelenéséről a közelmúltban idéztük az egyik szerző, Molnárné Szekeres Judit összefoglalóját. Ahogy a Délmagyarország is frissen tudósított róla, a második kötet méltó folyatása az elsőnek: Nehéz sorsok, személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlék a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Szentmihályi életképek elnevezésű blogbejegyzéseink folytatása. Az első alkalommal Kovács Lászlóné Varga…

A Móra-Net televízió, Szeged365 és a Délmagyarország riportja az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

I. Rózsapaprika nap a hagyományok jegyében Röszkén címmel számolt be a Móra-Net televízió az I. Röszkei Rózsanaprika napról. „A fűszerpaprika igazi jellegzetesség a Homokhátságon, az őszi betakarításhoz számtalan hagyomány kapcsolódik, mely nem merül feledésbe, hiszen a röszkei paprika múzeum gondoskodik az értékmentésről. Ennek jegyében paprikanapot tartottak október 16-án, ahol mi is látogatást tettünk és megnéztük,…

Képes beszámolónk az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

A röszkei Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub csatlakozott a „Good food, good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz, melynek keretében a röszkei Paprika Múzeummal karöltve létrehozták az I. Röszkei Rózsapaprika Napot. 2021. októberében számos európai országban rendeznek akciónapokat, ahol a helyi élelmiszer előállítást, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogatják. A…

Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Közelgő programunkat, az október 16-ra, szombatra tervezett I. Röszkei Rózsapaprika Napot már több alkalommal hirdettük. A hagyományteremtő, közösségépítő céllal életre hívott esemény elnevezése az első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle rózsapaprika gazdag múltjára reflektál. Szeged ipartörténetének sarokköve: A Pálfy család A rendelkezésükre álló történeti források szerint a Pálfy családnév már a 16. század elején is megtalálható…