A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Többet Röszkéről V. Szerb megszállás az I. világháború után

Többet Röszkéről V. Szerb megszállás az I. világháború után

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Legutóbb…

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A paprikakőtől az útalógereblyéig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A paprikakőtől az útalógereblyéig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Legutóbb helyneveket választottunk és Kalocsától Orosházáig kalandoztunk. Ezúttal a termesztés és a feldolgozás régi eszközkészletével ismerkedünk, öt kulcsszó segítségével. Mindent a paprikáról, P-től U-ig: A Paprikakő A paprikakő vagy papikakű az őrlés…

A szögedi paprika. Az egykori pirosmalom

A szögedi paprika. Az egykori pirosmalom

A szögedi paprika című sorozatunkban nemrég még a szedést ismertettük, majd egy leírást adtunk arról, hogyan is történik nálunk az őrlés. Most, hogy már a csemege és a csípős paprika, illetve a pehely is frissen kapható, ismét a múltba kalandozunk. Molnár Anita (és Bálint Sándor) szavaival mutatjuk be, milyen munkák zajlottak egy régi szegedi pirosmalom…

Paprikás, pikáns receptötletek. Forró palócleves

Paprikás, pikáns receptötletek. Forró palócleves

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. Zöldbab idén már nem terem, de egy párolgó, nagy tányér leves mikor is eshetne jobban, mint ezekben a sötétedő-hűvösödő őszi napokban? A slambuc után a palócleves elkészítési…

„A tudomány célja, hogy új igazságra találjon.” Magyar Nobel-díjasok

„A tudomány célja, hogy új igazságra találjon.” Magyar Nobel-díjasok

A címbéli idézet Szent-Györgyi Alberttől származik, akinek tudományos munkáját már több cikkben is idéztük. Gyakran említettük egyik legnagyobb elismerését, miszerint ő is a magyar Nobel-díjasok közé tartozik. Ahogy az utóbbi hetek híradásaiból megtudtuk, ez a csoport most tovább gyarapodott. Valószínűleg mindenki büszkén figyelt fel az újabb két, Nobel-díjjal kitüntetett magyar kutatóra. A legújabb magyar Nobel-díjasok…

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Az utóbbi hetek lázas készülődése után végre elérkezett (és azóta el is múlt) a III. Röszkei Rózsapaprika Nap. Annyit bátran kijelenthetünk, hogy a hagyományteremtőnek és -őrzőnek szánt rendezvény elérte célját. A folytatása magától értetődik – addig is küldünk egy élménybeszámolót, sok-sok képpel, tapasztalattal és élménnyel. Illetve egy felhívással, miszerint a frissen őrölt paprikánk októberben hírlevél-feliratkozóinknak…

Paprikás programok. Októberben duplázunk!

Paprikás programok. Októberben duplázunk!

Rendszeres olvasóink már biztos felfigyeltek rá, hogy ebben a hónapban két eseményt is ajánlunk: A paprikás programok közül a III. Röszkei Rózsapaprika Nap október 14-én, a Szögedi Paprikafesztivál és Paprikasó pedig október 13-15-ig kínál majd kikapcsolódási lehetőséget. Paprikás programok, úgy, mint régen. A III. Röszkei Rózsapaprika Nap A Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub,…

Friss őrlemény kapható! Hamarosan elkészül az idei édes paprika

Friss őrlemény kapható! Hamarosan elkészül az idei édes paprika

Nem is olyan régen beszámoltunk a szedésről, és megírtuk azt is, hogy a termések begyűjtése az őszi munkafolyamatok nyitánya. A szedést utóérlelés követi, majd a szárítás, az őrlés, végül az új paprika értékesítése. Nemsokára elérkezünk ehhez az örömteli pillanathoz! Idén október 2-től őrlünk, és október második hetétől kapható a friss őrlemény! A csípős fűszerek várhatóan…

Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. Legutóbb a bográcsgulyásról írtunk, és ez alkalommal is egy olyan ételt választottunk, aminek jól áll a szabadtűzön való elkészítés. Ki ismeri a slambuc nevű, laktató fogást? Aki…

Magyar Living, szegedi paprika és külföldi forgatócsoportok

Magyar Living, szegedi paprika és külföldi forgatócsoportok

Ahogy a múlt héten megírtuk, nyakig vagyunk az őszi munkákban, a Paprika Múzeum látogatóira azonban mindig marad időnk. Most azokról az izgalmas találkozásokról fogunk beszámolni, amikor az érdeklődők – akár egy másik kontinensről! – célzottan keresték a szegedi paprikát. Eljött hozzánk egy német és egy kínai forgatócsoport, továbbá a Magyar Living nevű, amerikai szervezet tagjai.…

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Bár az időjáráson ez éppen nem látszik, a nyár véget ért és már a klasszikus őszi munkák időszakát éljük. A termések betakarítása – ahogy régen mondták: a paprikaszödés – tulajdonképpen a novemberig elnyúló feladatok sorát nyitja meg. A szedés után utóérlelés jön, majd szárítás következik, ősz végére pedig a friss őrlemény is elkészül. A paprikaszödés…

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Miután már összegeztünk öt, a fűszernövényhez kötődő gazdasági fogalmat, most lássunk mindent a paprikáról földrajzi kulcsszavak szerint. Kalocsa. Mindent a paprikáról… még a konkurenciáról is. Hazánk két jelentős paprikatermesztő tájkörzete a szegedi…